Foto: SVT

De ska få fler utlandsfödda ungdomar att rösta

Uppdaterad
Publicerad

Valet närmar sig med stormsteg. Projektet ”Nordöstra Skåne röstar” vill öka valdeltagandet bland unga förstagångsväljare, med fokus på utlandsfödda ungdomar.

Flera hundra förstagångsväljare har samlats i Hässleholms Kulturhus för att gå på valdebatt med ungdomsrepresentanter från de olika partierna. I förra valet var valdeltagandet lågt bland förstagångsväljarna i Skåne Nordost kommunerna.

– Jag tror många är omedvetna om vad man ska rösta på. Vi har kanske inte satt oss i alla situationer ännu, till exempel vårdköer. Det är ju inte så många ungdomar som hamnat i den situationen, säger Victoria Rancic, som ska rösta för första gången på söndag.

Val 2018 Skåne

Många nya valdeltagare

När valet äger rum kommer en stor andel av de som kom till Sverige 2015 att få rösta i både kommun och landsting. Zeinab El-Mestrah, som leder valprojektet, flydde till Sverige från Libanon med sin familj som liten. Med arabiska som modersmål fokuserar hon på att nå ut till utlandsfödda ungdomar och förstagångsväljare, för att öka valdeltagandet hos gruppen.

 – Många jag träffar har tankar om hur det går till att rösta, vad de olika partierna står för och varför det är tre olika valsedlar till ett parti. Det är sådana saker som tar för givet men som inte är självklart för alla, säger Zeinab El-Mestrah.

”Nordöstra Skåne röstar” samarbetar med gymnasieskolor, SFI och andra verksamheter i kommunerna i Skåne nordost. De anordnar politiska debatter, demokratiföreläsningar och sprider information om var, när och hur valet går till.

Saknar traditionen att rösta

Rana Mahdi är 18 år och kom till Sverige från Palestina för fyra år sedan.

– Det är första gången jag ska rösta i år. Men jag vet inte hur jag röstar, hur man gör. Vi pratar inte så mycket om Sverige utan mest om politiken i våra hemländer, säger Rana Mahdi.

Projektledaren Zeinab El-Mestrah menar att många av de som flytt till Sverige tidigare levt i länder där demokrati och ens röst inte spelar någon roll. Därför vill hon få de här ungdomarna att känna att deras röst är viktig.

– Om man kommer från ett land där man haft föräldrar och farfäder som aldrig röstat, då har man inte det med sig att gå och rösta när det är val. Då är det något man måste bryta och som vi också har ett ansvar över att bryta när de kommer hit. Just för att få dem att känna att de kan påverka väldigt mycket, säger Zeinab El-Mestrah.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Skåne

Mer i ämnet