Sverigedemokraterna går kraftigt fram i Munkedal och blir största parti i kommunen. Foto: SVT
Val 2018

Upplagt för politiskt kaos i Munkedal

Publicerad

Det framtida politiska styret i Munkedals kommun ser mycket osäkert ut. Under onsdagen presenterade Socialdemokraterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Miljöpartiet i kommunen ett valtekniskt samarbete. Men Sverigedemokraterna som är största parti dömer ut planerna.

På onsdagsförmiddagen uppgav S, C, KD och MP att de är eniga och bildar ett valtekniskt samarbete – dock kommer de 15 mandaten de har inte att räcka för majoritet, då de övriga partierna i fullmäktigeförsamlingen har fler mandat tillsammans.

– Vi fyra partier konstaterar att vi har samsyn i vad vi vill fokusera på i kommunen. Om det här räcker till att styra kommunen så ser vi det som väldigt positivt. Men det är inte upp till oss, utan upp till kommunfullmäktige. Vi finns till förfogande att förvalta väljarnas förtroende, säger Liza Kettil (S).

Kan inte tänka sig samarbete

Sverigedemokraterna är valets stora vinnare i Munkedal. Partiet gick fram stark och blev största parti i Munkedals kommun efter att ha ökat med 9,1 procentenheter.

Men de fyra partierna, som nu bildat ett valtekniskt samarbete, är inte intresserade av något samarbete med SD.

– Nej, överhuvudtaget inte, säger Liza Kettil.

Inte heller Moderaterna eller Liberalerna är intresserade av ett samarbete med Sverigedemokraterna.

– Vi hade velat ha en alliansstyrning i Munkedal, men KD och C har valt en annan väg och det beklagar vi. Vi kommer ha en samverkan med Liberalerna och har tidigare haft en teknisk valsamverkan med V. Det kan verka lustigt, men vi kommer bra överens, även om vi kan tycka olika. Den frågan står öppen. Vi kan inte tänka oss ett samarbete med SD, säger Jan Hognert, ordförande för Moderaterna i Munkedal.

Även Karin Blomstrand, ordförare för Liberalerna i Munkedal, hade hoppats på en alliansstyrning i kommunen.

– De senaste mandatperioderna har vi haft ett samarbete med M och det kommer vi fortsätta med. Jag tror det här kommer att bli väldigt besvärligt och rörigt, är jag rädd för. Men det får vi se, säger Karin Blomstrand, ordförare för Liberalerna i Munkedal.

”Humoristiskt”

Sverigedemokraterna tar det hela med ro.

– Jag vet inte vad jag ska säga. Ett av de här partierna har fört diskussionen med oss, men när vi har gett kalla handen så har de vänt sida. Kommunfullmäktige får visa vem som ska styra kommunen och vi samarbetar med dem som kan tänka sig samarbeta med oss. Att man från minoritetssidan försöker blockera det största partiet, det blir humoristiskt. Vi är störst, vi kommer att bestämma, säger Matheus Enholm (SD).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Väst

Mer i ämnet