Var femte ungdom i Älvkarleby utan jobb

Uppdaterad
Publicerad

Älvkarleby kommun har högst arbetslösheten i länet och för ungdomar är läget värst. Närmare vart femte ungdom i kommunen saknar jobb.

Erik Holmqvist har fullständiga gymnasiebetyg och har jobbat med allt från barnteater till vaktmästeri – men sen ett år tillbaka har han kört fast. Han tror han kan ha sökt hundratals jobb, det senaste försöket blir som reseledare.

– Men än så länge inget, säger han.

Val 2018 – #dinröst

Älvkarleby har högst arbetslöshet i Uppsala län – Vid den senaste mätningen låg ungdomsarbetslösheten på uppåt 18 procent. Det är ändå en rejäl minskning jämfört med sommaren 2017 – och 10 procentenheter lägre än vid förra valet för fyra år sedan då 28 procent av ungdomarna var utan jobb.

Oppositionen vill se mer företagsstöd

Samtidigt är det fortfarande mer än dubbelt så högt som snittet i Uppsala län – och högre än i Gävleborg – som ligger närmare och som kommunen har mer gemensamt med.

Socialdemokraterna har styrt Älvkarleby i många år, och sen 2014 tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Oppositionspolitikern Roger Petrini (M) tycker inte att de gjort tillräckligt för att bekämpa arbetslösheten och underlätta för företagen.

– Utbildning i entreprenörskap är något vi gärna vill  införa både i kombination med SFI och fristående för dem som inte behöver lära sig svenska. Vi tror att väldigt många har idéer som kan skapa företag och det är företag som skapar jobb, säger han.

Och han får medhåll från Sverigedemokraternas gruppledare Kurt Törnblom.

– Jag tycker att de borde vara mer företagsvänliga i kommunen, så att fler firmor kan starta upp, säger han.

”Man får ta det man får”

Kommunstyrelseordföranden Marie Larsson (S) tycker inte heller nivåerna på arbetslöshet är acceptabla.

– Insatserna vi gör nu och som vi har börjat arbeta mer strukturerat med sen några år tillbaka. De kommer att ge resultat, det är ett vallöfte.

Marie Larsson (S) Foto: SVT

Ett stenkast från valstugorna lägger Fredrik Granqvist sista handen vid en ny vägg. Han hade svårt för sig i grundskolan och gick inte gymnasiet, men efter ett par års arbetslöshet har han nu arbetspraktik på den kommunala verkstadsservicen.

Fredrik Granqvist hoppas kunna jobba som svetsare i framtiden. Foto: SVT

Vad skulle du vilja jobba med i framtiden?

– Svetsa och hålla på med det. Det har jag velat göra sen jag var liten, men man får ta det man får, säger Fredrik Granqvist.

Hör Erik Holmqvist berätta om sin situation i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet