Jonas Lindeberg, läkare och toppkandidat i landstingspartiet Vård för pengarna Foto: Otilia Bogen/SVT
Val 2018

Efter förra valets skräll – nu siktar vårdpartiet på Eskilstuna

Publicerad

I förra valet skrällde det lokala landstingspartiet i Nyköping. Nu har Vård för pengarna siktet inställt på Eskilstuna.

I Sörmland har alla riksdagspartier och Medborgerlig samling anmält kandidater till landstingsvalet. Det finns också ett lokalt parti, Vård för pengarna (VFP), som bara finns i just Sörmland.

Enfrågeparti

Partiet grundades hösten 2013 och i valet 2014 fick partiet 11 procent av rösterna, vilket räckte till 8 av de 71 stolarna i fullmäktige. Partiets kärnfråga är, som namnet antyder, att skattepengarna ska användas på ett så effektivt sätt som möjligt inom vården. Ett av målen är att öka antalet vårdplatser.

Läkaren Jonas Lindeberg är partiets toppkandidat.

– I början betraktade de andra politikerna oss som något som katten släpat in. Men efter ett tag gick det bättre och de började lyssna på oss , säger han.

Svårt att sitta kvar

Enligt Folke Johansson, professor emeritus i statsvetenskap, är det ofta svårt för nya partier att behålla sitt väljarstöd en längre tid.

– Ett nytt parti kan ofta locka väljare från både vänster och höger. Men när man sitter i fullmäktige måste man ta ställning till en del kontroversiella höger-vänster-frågor, och då förlorar ofta väljarna på den ena eller andra sidan förtroendet för partiet, säger han.

Inte orolig

Men Jonas Lindeberg är inte orolig för att tappa röster. I Nyköping fick Vård för pengarna nästan var tredje röst i valet 2014. I andra delar var stödet betydligt lägre. Det är något som Vård för pengarna vill ändra på i samband med det här valet.

– Vi har en lokalavdelning i Eskilstuna, säger Jonas Lindeberg.

Landstinget blir Region Sörmland

Visa

Sverige är indelat i 20 landsting som ansvarar bland annat sjukvård och kollektivtrafik. På valdagen den 9 september väljs vilka partier som ska styra i varje landsting.

Den första januari 2019 går Landstinget Sörmland, Regionförbundet Sörmland och Sörmlands kollektivtrafikmyndighet ihop till en enda organisation som ska heta Region Sörmland.

I samband med det byter landstingsfullmäktige namn till regionsfullmäktige.

Källa: landstingetsormland.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Sörmland

Mer i ämnet