Oppositionsråd Carina Schön (S) och kommunalråd Marie Wilén (C). Foto: SVT

Halva Heby kommuns budget går till skolan – svårt att få pengarna att räcka till

Uppdaterad
Publicerad

Hälften av Heby kommuns budget går till skolan, men trots det har man svårt att få pengarna att räcka till. Kommunalråd Marie Wilén (C) ser kostnaderna för skollokalerna som ett problem för kommunen, samtidigt riktar oppositionsråd Carina Schön (S) stark kritik mot hur man hanterat skolbudgeten.

Skolan är en av de största valfrågorna i Heby kommun. Kommunen har haft svårigheter med ekonomin och resultaten på de två högstadieskolorna varierar kraftigt. Under budgetåret 2017 så spräckte man skolbudgeten med 8,7 miljoner kronor.

– Där vi sticker ut med våra kostnader är att vi har för mycket yta per elev. När skolorna byggdes så blev skolytorna inte effektiva. Det är stora korridorer och mindre klassrum, något som kostar kommunen väldigt mycket, säger Marie Wilén (C), kommunalråd.

Heby
Foto: SVT/David Forsell

Oppositionsråd Carina Schön (S) riktar kritik mot majoriteten för hur man hanterat skolbudgeten.

– Man måste ha koll på vart pengarna tar vägen. Vi måste lägga våra pengar på undervisning och inte något annat, säger hon.

”Troligtvis så har vi för många skolor”

Ytan per elev är alltså en stor faktor bakom de höga skolkostnaderna i kommunen.

– Troligtvis så har vi för många skolor i kommunen. Förr pratade man om att att bara ha två skolor, en i norr och en i syd. Vi har färre elever nu än vad man hade då också, men att ta bort skolor kan bli svårt. Skolan är en hetladdad fråga, men det här är ett problem, säger Carina Schön (S).

Kommunalråd Marie Wilén håller inte med.

– Jag tycker att den skolstruktur som vi har är bra. Men jag kan delvis se kritiken vi fått om kostnaderna för verksamheten, men vår skola är bra, säger hon.

Skolbetygen varierar bland skolorna

En annan faktor som både Centerpartiet och Socialdemokraterna uppmärksammar är hur skolbetygen varierar bland kommunens skolor.

– Vi kan se stora skillnader mellan skolan i Östervåla och Heby. Man kan tro eftersom så mycket pengar går till skolan så skulle vi ha bra resultat, men så ser det inte ut, säger Carina Schön (S).

Foto: SVT/David Forsell

Marie Wilén (C) ser kritiken men anser ändå att skolan är på väg åt rätt håll.

– Vi ser att det varierar mellan de två högstadieskolorna. Men jag tycker att skolan går bra, det är klart att det kan förbättras. Men vi har sett ett uppsving tidigare under vår mandatperiod och jag tror att det kommer att komma igen, säger Marie Wilén (C), kommunalråd.

”Vi ser en ökning av psykisk ohälsa”

Högstadiet i Östervåla är den skola i kommunen som har ett lågt meritvärde bland högstadieeleverna som ska vidare till gymnasiet. De ser att elevernas psykiska hälsa är ett problem, och att mer resurser behövs inom området.

– Vi måste få bättre skolbetyg här. Vi kan se en ökning av psykisk ohälsa bland eleverna och det är ett stort problem. Vi tillsätter mer resurser för att försöka få bukt med detta men mer resurser skulle verkligen inte skada, säger Anna-Karin Oterhals, som är rektor för årskurs 7-9.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Heby

Mer i ämnet