Värmlandssamverkan med (från vänster) Ola Persson (C), Fredrik Larsson (M), Eva Julin Dombrowe (L), Jesper Johansson (MP), Elisabeth Kihlström (KD), Stina Höök (M) och Marianne Utterdahl (SIV). Foto: SVT

Värmlandssamverkan fortsätter styra Landstinget

Uppdaterad
Publicerad

Efter förhandlingar mellan Moderaterna, Centerpartiet, Sjukvårdspartiet i Värmland, Kristdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet har partierna enats om att bilda styre för Region Värmland.

Sammanlagt får Värmlandssamverkan 37 av 81 mandat, vilket innebär att de fortsätter styra i minoritet och behöver stöd från oppositionen.

– Vi har styrt i åtta år och har också en del goda resultat vad gäller tillgänglighet och kvalité och när det gäller utvecklingsarbete, säger Fredrik Larsson (M), Moderaternas gruppledare.

Men ekonomin ser dålig ut och vårdköerna är väldigt långa på sina håll. Vad gör er till bästa laget för att fortsätta styret här?

– På vissa håll har vi problem men vårdköer och vissa delar har vi också problem med ekonomin, så är det. Men vi ser också att det är ett stort aktivt arbete för att klara ekonomin och för att klara tillgängligheten, säger Fredrik Larsson (M).

Inget SD-samarbete

Sverigedemokraterna som ökade med tre mandat till tio har stärkt sin position som vågmästare men Värmlandssamverkan kommer i första hand söka stöd från socialdemokraterna och säger sig inte vara beroende av stöd från SD.

– Vi samarbetar inte med Sverigedemokraterna alls. Vi har inte skäl att förhandla om varken politik eller annat, säger Fredrik Larsson (M).

Efter årsskiftet kommer Landstinget i Värmland att upphöra. I stället kommer det bildas en region.

Under eftermiddagen hölls en pressträff med Fredrik Larsson (M), Stina Höök (M), Ola Persson (C), Marianne Utterdahl (SIV), Elisabeth Kihlström (KD), Eva Julin Dombrowe (L) och Jesper Johansson (MP).

Landstinget i Värmland ersätts efter valet av en region, som får ett större ansvarsområde än vad landstinget har idag.

Sjukvården i länet kommer att ligga under regionens ansvar, men också frågor om regional utveckling, infrastruktur, kollektivtrafik, kultur och viss utbildning. Regionen kommer att vara i länets i särklass största arbetsgivare med cirka 8 000 anställda.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Värmland

Mer i ämnet