Gunilla Fluur är nöjd med valresultatet i Sollefteå där Västra Initiativet återigen ökade andelen röster Foto: Barbro Sellin, SVT

Västra Initiativet väljer mellan makt och opposition

Uppdaterad
Publicerad

Lokala partiet Västra Initiativet har fortsatt förtroende hos väljarna och är nu tredje största parti i Sollefteå.

– Den första fråga vi kommer att ställa oss är om vi vill ha makt eller om vi vill vara i opposition, säger Gunilla Fluur.

Hon är trött efter en lång valsöndag och en sen valvaka.

– Det var nervpressande alltihop, jag är helt slut, säger Gunilla Fluur, framträdande profil i Västra Initiativet.

Val 2018 – #dinröst

Hon är samtidigt påtagligt nöjd med hur hennes parti klarade utmaningen i kommunvalet i Sollefteå.

– Det är alltid det tredje valet som är det svåra för nya partier, säger hon.

Tredje störst

”Västra initiativet för Sollefteå kommuns bästa”, som partiet officiellt heter, överraskade genom att komma in i kommunpolitiken 2010.

Förra valet gjorde man närmast sensation när man blev näst störst i kommunen.  Det här tredje valet ökar man ytterligare en bit och lägger sig på 18,7 % av rösterna i kommunen. Trots ökningen är man nu tredje största parti, en procent-enhet mindre än Centerpartiet som gjort sitt bästa val i Sollefteå på 30 år.

Västra kom mycket långt ifrån att drabbas av någon tredje-valskatastrof, alltså. 

Stora förändringar

Men nu är det måndag, det är dagen efter valet och nu väntar en arbetsvecka med helt vanliga kommunala ärenden och möten.

Samtidigt startar en annorlunda vecka, för redan imorgon tisdag börjar diskussionerna om vad som egentligen ska komma ut ur valresultatet. 

Rejält ras för S, rekordval av centern, moderater som nästan halverats och ett vänsterparti som fått ett markant ökat väljarstöd.

Det är mycket som skakats om inom Sollefteåpolitiken.

– Den första fråga vi kommer att ställa oss är om vi vill ha makt eller om vi vill vara i opposition, säger Gunilla Fluur.

Vem tar vem?

Centerpartiets Johan Andersson, som har varit oppositionsråd i Sollefteå, de senaste åren, har ställt sig avvisande till ett samarbete över blockgränsen, men sa i en intervju i Radio Västernorrland att centern ”hela tiden samtalar med Västra”.

– Nu börjar den här leken ”vem som ska ta vem” , konstaterar Gunilla Fluur.

SVT: och vilka vill ni ta?

– Ja, det är det vi ska försöka bestämma när vi träffas imorgon, säger hon. Den politiska kartan har ritats om i Sollefteå, och Gunilla Fluur avviker inte från andra bedömare när det gäller orsaken bakom:- Det är sjukhusfrågan, helt klart, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet