Andrea Westergren som går på Bruksgymnasiet i Gimo, tycker att politikerna borde ha agerat tidigare. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Vattenbrist upprör i Östhammar: ”Politikerna har varit lata”

Uppdaterad
Publicerad

Den styrande majoriteten i Östhammars kommun får kritik för att man inte agerat tidigare kring vattenbristen i kommunen.
– Jag tycker att politikerna har latat sig helt enkelt, säger gymnasieeleven Andrea Westergren.

De senaste årens torka och låga nederbörd har slagit hårt mot invånarna i Östhammar som drabbats av vattenbrist och belagts med bevattningsförbud och andra restriktioner.

Kommunens makthavare kritiseras såväl från politiskt håll som från invånare.

– Jag tycker att de kommer på det här alldeles för sent, de kunde gjort något mycket tidigare innan det blev en sån akut vattenbrist som det är. Jag tycker att politikerna har latat sig helt enkelt, säger Andrea Westergren, elev på Bruksgymnasiet i Gimo.

Avgörande för Östhammar

Den politiska oppositionen riktar stark kritik mot den sittande majoriteten.

– Man borde reagerat det tidigare, genom att lyfta den här frågan, säger Kerstin Dreborg(MP), gruppledare för Miljöpartiet.

– Det här är avgörande för Östhammars tillväxt. Det finns ett stort tryck på inflytt till kommunen och då måste vi kunna bemöta det, säger Pär-Olof Olsson (M), kommunalråd.

Sjöarna för små

Den sittande majoriteten menar att man har vidtagit flera åtgärder såsom att hitta nya vattentäkter, renovera reningsverk och gjort en reningsanläggning. Man har också inlett ett samarbete med Gästrike vatten, något som lett till nya insikter och kunskaper om vattenförsörjningen.

– Vi kanske trodde att vi skulle kunna klara oss på att ta vatten från vissa sjöar, men det visade sig att de är alldeles för små. Den kunskapen hade vi inte som politiker, så att vi hade kunnat fatta andra beslut, säger Margareta Widen-Berggren (S), kommunalråd.

Margareta Widen-Berggren (S) och säger Pär-Olof Olsson (M). Foto: SVT/TT

Så vill några av politikerna lösa problemet:

  • Kerstin Dreborg (MP): ”Vi vill anlägga våtmarker och vårda de vattendrag, sjöar och dammar som finns för att skapa mer grundvatten. För om vi får ytvatten på rätt ställen, då får vi också mer grundvatten.”
     
  • Pär-Olof Olsson (M): ”Vi måste titta på den här frågan väldigt långsiktigt och strategiskt. Var någonstans kan vi få nya bostäder så fort som möjligt? Det handlar om att skapa bostäder i hela Östhammars kommun, i alla våra tätorter.”
     
  • Jacob Spangenberg (C): ”Vattenfrågan ligger på toppen av agendan. Vi diskuterar flera stora framtidsinvesteringar vi måste göra för att få ordning på vattenförsörjningen.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 - #dinröst

Mer i ämnet