Bil fast i vattenmassorna på Sofiedalsvägen i Malmö under ett skyfall i september 2017. Foto: TT

Vattnet är den stora klimatfrågan i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Med kust på tre sidor och sitt platta landskap är Skåne extra utsatt för det förändrade klimat vi står inför med bland annat mer regn, varmare väder och ökade havsnivåer. Den största frågan i det klimatförändrade samhället är vattnet.

– Ja, vi har erosionsproblematik på flera ställen på kusten, översvämningar har vi ju haft flera gånger i Malmö så visst finns det saker som pekar på att det händer grejer, säger Oddvar Fiskesjö, miljöchef på Region Skåne.

Oddvar Fiskesjö, miljöchef i Region Skåne. Foto: SVT

Skånes kustkommuner tillhör de mest utsatta kommunerna när det kommer till ökade havsnivåer. Kristianstad är ett typexempel på ett landskap som är extra utsatt med stora vallar för att skydda mot framtida översvämningar.

– Vallen går runt hela staden som man täpps igen när de stora översvämningarna kommer, som man tror kommer på lång sikt, säger Oddvar Fiskesjö.

Vallen i Kristianstad ska skydda mot framtida översvämningar. Foto: SVT

Andra konsekvenser av klimatförändringarna är nya smittor och sjukdomar man inte sett tidigare som kan drabba både växter, djur och människor och sprida sig i det fuktigare och varmare klimatet. Men också risken för kraftiga, tillfälliga skyfall.

– Vi hade det stora skyfallet i Malmö 2014 och även Bjuv och Eslöv har utsatts för detta. Det är en stor fråga, säger Henrik Djerv, klimatsamordnare på Länsstyrelsen i Skåne.

Skåne har många utmaningar när det gäller klimatanpassning enligt Länsstyrelsen.

– Dels så har vi en väldigt lång kust i Skåne och den är utsatt för en havsnivåhöjning. Man brukar prata om att havsnivån kommer att höjas med ungefär en meter till år 2100, säger Henrik Djerv och fortsätter:

Henrik Djerv, klimatsamordnare på Länsstyrelsen i Skåne. Foto: SVT

– Också jordbruket och skogsbruket kommer att reagera på höjda temperaturerna och hur vi ska fördela till exempel grundvatten mellan bevattning och dricksvatten. Det är många komplexa frågor.

Hur framtidens Skåne kommer att se ut vet ingen, men när det gäller klimatanpassningen har man enligt Henrik Djerv kommit långt i Skåne.

–  Dels så har vi ännu mer kunskap om hur klimatet kommer att förändras och sedan har vi börjat titta på hur vi ska skydda den befintliga bebyggelsen. Jag tror absolut vi kommer greja detta på ett bra sätt, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – Klimat

Mer i ämnet