Mats Gärd (C) och Susanne Hansson (S), politiker i Strömsund är bekymrade för arbetskraftsförsörjningen i framtiden. Foto: SVT

Sökes: Framtidens arbetskraft

Uppdaterad
Publicerad

Legitimerade lärare, sjuksköterskor och annan högutbildad personal är hett eftertraktade av kommunerna. Men alla slåss om samma arbetskraft.

Det finns 560 jobb i Jämtlands län utannonserade hos Arbetsförmedlingen i dag. Av dessa är 413 pedagogiska arbeten eller jobb inom hälso-och sjukvården. Frågan om vem som ska jobba i offentlig verksamhet i framtiden är en viktig fråga för kommunerna.

– Jag skulle säga att det är den viktigaste frågan, säger Susanne Hansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Strömsund. Löser vi inte kompetensförsörjningen så kan vi inte upprätthålla välfärden som vi är ålagda.

Val 2018 Jämtland

Hon får medhåll från Mats Gärd, Centerpolitiker i kommunen.

– Det är en ödesfråga, säger han. Och här är de nyalända en nyckel. Vi måste få dem att stanna och trivas och komma in på arbetsmarknaden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Jämtland

Mer i ämnet