Arkivbild. Från Sametingets första plenum i Östersund i år. Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi

Vetorätt till Sametinget splittrar partierna

Uppdaterad
Publicerad

Sametinget ska ha vetorätt och kunna säga nej till exploateringar eller ingrepp som har stor påverkan på samiska lokalsamhällen.

Det är en svår fråga där till och med politiker i samma parti tycker olika i olika kommuner visar SVT:s lokala valkompass.

I Västerbotten har frågan ställts i Dorotea, Åsele, Lycksele, Storuman, Malå och Sorsele och tittar man på svaren i de kommunerna blir det tydligt att det inte finns någon tydlig partipolitisk linje i frågan.

Tydligast här är Kristdemokraterna som genomgående i Dorotea, Lycksele och Storuman tycker att det är ett ganska dåligt förslag, och så här svarar partiet i Storuman:

Val 2018 – #dinröst

”Samerna är vår ursprungsbefolkning, och stor hänsyn skall tas till deras synpunkter. Men att ge dem vetorätt kan också skapa andra demokratiska problem, eftersom de är en minoritet i vårt samhälle. Det är en svår fråga där man måste mötas med stor respekt.”

Mycket dåligt med vetorätt

Liberalerna i Dorotea är inne på samma linje men går steget längre och tycker att förslaget är mycket dåligt:

”Samerna ska ha stort inflytande, men stora samhällsfrågor måste lösas i samförstånd och samverkan, inte att en eller flera har veto.”

Mycket dåligt tycker även partier som Socialdemokraterna i Malå, Kommunlistan i Storuman och Centerpartiet i Lycksele. I Lycksele finns på motsatt sida Vänsterpartiet som (liksom Dorotea kommunlista) tycker att det är ett mycket bra förslag:

”Sverige har under flera år blivit kritiserat av FN och andra organ för att vi inte tar minoritetsfrågor på allvar. En sak som skulle lösa många av dessa problem vore att ratificera ILO169 och andra internationella överenskommelser om urfolk. Om man tar det steget så finns inte den här frågan, då får man inte göra ingrepp utan att ta kontakt med samer. Vänsterpartiet är det enda parti i riksdagen som tar samiska frågor på allvar.”

Totalt sett visar svaren ändå att det är ungefär lika många partier som tycker att förslaget är ganska bra respektive ganska dåligt.

Sametinget

Sametinget är både en statlig myndighet med tjänstemän och ett samiskt parlament med folkvalda ledamöter. Sametingets organisation liknar kommunernas, där det också finns politiker och tjänstemän, men kallas ibland för ”samernas riksdag”.

Sametinget utövar ännu inte något faktiskt självbestämmande, utan kan ses som ett rådgivande organ och en expertmyndighet för samiska frågor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet