Se vad politikerna i Göteborg svarar i artikeln nedan. Foto: Pressbilder

Vi hjälper dig inför valet – Så säger politikerna om ”arbetande fattiga”

Uppdaterad
Publicerad

Hur skall gruppen arbetande fattiga minska? Vi på SVT Väst har valt att låta en representant från varje riksdagsparti i Göteborg svara på frågan.

Kristdemokraterna:

Hampus Hagman (KD) Foto: Kristdemokraterna
Val 2018 – #dinröst

”Det bästa sättet att minska gruppen arbetande fattiga är att sänka skatten, så att arbetande människor får behålla mer i plånboken. För arbetande föräldrar vill vi sänka skatten med 500 kronor i månaden. Det minskar fattigdomen och ökar friheten. Det ska löna sig att arbeta. Ekonomiskt stöd ska också riktas till de som behöver det mest.”

Hampus Hagman (KD), toppkandidat till riksdagen för Göteborgs valkrets

Vänsterpartiet:

Daniel Bernmar (V) Foto: Vänsterpartiet

”Alla som arbetar ska ha goda arbetsvillkor, anställningstrygghet, en rimlig lön och inflytande på jobbet. Vänsterpartiet vill därför inte att det ska finnas särskilda grupper med lägre löner och sämre villkor än vad som annars är normalt på arbetsmarknaden. Vi vill istället investera i välfärden och i ett ökat bostadsbyggande för att skapa fler jobb med schyssta villkor.”

Daniel Bernmar (V), kommunalråd i Göteborg

Sverigedemokraterna:

Jörgen Fågelklou (SD)

”Vi måste en gång för alla bryta oss fria från socialismens bojor.

Detta görs genom att bland annat sänka avgifter och skatter, så att det blir billigare att anställa och att arbetstagaren får mer pengar över i sin egen plånbok. 

Det vi inte skall göra är att lönedumpa svenska löner med billig arbetskraft utifrån.”

Jörgen Fogelklou (SD), gruppledare för sverigedemokraterna Göteborg

Socialdemokraterna:

Ann-Sofie Hermansson (S)

”Jag tror att huvudproblemet är att de osäkra anställningarna kommit att spela en större roll på arbetsmarknaden: visstider, timvikariat, ofrivilliga deltider etc. Detta ger låga inkomster i de utsatta grupperna. Vi socialdemokrater anser, till skillnad från högern, att de osäkra anställningarna måste minska. Kollektivavtalens ställning måste stärkas. I Göteborgs Stad har vi drivit fram en rad viktiga förändringar. Vi har infört heltid som norm, minskat antalet timanställda, tagit bort delade turer och gjort årliga satsningar på att höja de lägsta lönerna. Framöver vill vi bland annat ställa större krav på schyssta löner och villkor i stadens upphandlingar.”

Ann-Sofie Hermansson (S), kommunstyrelsens ordförande

Liberalerna:

Helene Odenljung (L)

”Alla har rätt till en grundläggande standard för att kunna utvecklas och delta i samhället på lika villkor. Liberalerna vill ge bättre möjligheter för den som har ett sämre utgångsläge. Under alliansens regeringstid minskade andelen människor som lever med låg materiell standard med en tredjedel, från 2,2 procent 2007 till 1,3 procent 2012. Andelen barn som lever med låg standard har mer än halverats sedan 2007. En politik för fler jobb är den bästa fördelningspolitiken. Liberalernas politik syftar till att det ska löna sig bättre att arbeta, särskilt för personer med lägre inkomster. Att kunna försörja sig själv är vägen till ett självständigt liv. Vi liberaler är övertygade om att ett jobb med lägre ingångslön är bättre än bidragsberoende och socialt utanförskap.”

Helene Odenjung (L), oppositionsråd

Miljöpartiet:

Ulf Kamne (MP)

”För miljöpartiet är växande klyftor ett stort problem. För allt fler räcker inte lönen till för att kunna försörja sig. En viktig uppgift för kommunerna är att se till att finns tillgång till kvalificerad vuxenutbildning för att kunna gå vidare i sin yrkeskarriär eller utbildningsnivå. Det är helt avgörande för att kunna etablera sig i samhället och motverka utanförskap. Staden är en stor arbetsgivare och viktig upphandlare. Därför vill miljöpartiet att staden ska ställa krav på kollektivavtalsliknande avtal vid alla upphandlingar, och säkerställa rätten till heltid och en rimlig lönenivå för de anställda.”

Ulf Kamne (MP), gruppledare för miljöpartiet i Göteborg

Moderaterna:

Jonas Ransgård (M)

”Vi vill sänka inkomstskatten, särskilt på lägre inkomster. Kommunalskatten är en stor utgift för alla hushåll, men drabbar dem med lägst inkomster hårdast. Vi vill öka rörligheten på arbetsmarknaden så att strävsamma människor kan öka sin inkomst genom att få mer kvalificerade och högavlönade jobb. Dagens lagar och regler för arbetsmarknaden har starka inlåsningseffekter, vilket i förlängningen leder till minskad social rörlighet.”

Jonas Ransgård (M), gruppledare för moderaterna i Göteborg

Centerpartiet:

Emmyly Bönfors (C)

”Vi håller inte med om att det har varit för stort fokus på att få in människor i arbete. Trösklarna på arbetsmarknaden måste sänkas, främst för unga och nyanlända. Det är däremot viktigt att det ska löna sig att arbeta. Därför vill vi sänka inkomstskatten för alla som jobbar, mest för dem som tjänar minst. Vårt förslag innebär att vanliga löntagare får mer kvar i plånboken, det handlar om 2 000 kronor om året. En förklaring till att vissa arbetande lever på små marginaler kan vara ofrivilligt deltidsarbetande, det är därför viktigt att jobben blir fler så att alla som vill kan få ett heltidsjobb.”

Emmyly Bönfors (C), ordförande centerpartiet i Göteborg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet