Mathias Haglund kommunalråd i Vindelns kommun Foto: SVT

Vindeln trotsar statistiken – här får fler utrikesfödda jobb

Uppdaterad
Publicerad

Vindeln är en av de kommuner i Västerbottens län, där utrikesfödda har lättare att komma ut på arbetsmarknaden än vad de borde ha.

– Arbete en grund för att människor ska må bra, säger Mathias Haglund (S), kommunalråd i Vindeln.

I Vindeln borde drygt 54 procent av de utrikesfödda ha haft arbete 2016, men det var klart fler. Nästan 63 procent hade jobb, detta sett utifrån som statistik som SVT tagit fram. Men det finns utmaningar menar Mathias Haglund (S) som är kommunalråd i Vindeln.

Han konstaterar att det är svårt när det gäller att hitta utbildning och bostäder till alla, och att ett redan bra samarbete med arbetsförmedlingen skulle kunna bli ännu bättre. För Vindeln behöver lösa frågan om kompetensförsörjning på sikt.

Val 2018 – #dinröst

– Jag upplever att vi i grunden är ett samhälle som vill ta till vara på de resurser som finns, säger Mathias Haglund.

Praktikplatser viktiga

Han pekar på flera bidragande orsaker till att Vindeln lyckats bättre på detta område än vad de statistiskt borde göra. Bland annat handlar det om satsningar på praktikplatser som gett nyanlända värdefulla kontakter.

Dessutom har både skolan och asylboenden anställt personal med utländsk bakgrund. Att utrikesfödda kommer ut på arbetsmarknaden innebär flera positiva saker, menar Mathias Haglund.

– Framförallt kommer vi till rätta med vissa brister på arbetsmarknaden, säger Mathias Haglund.

Även Malå är en av de kommuner i länet där fler utrikesfödda hade jobb år 2016, än vad de borde ha haft sett till de förutsättningar som SVT tittat på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet