Foto: TT

Valborg kan bjuda på sol

Uppdaterad
Publicerad

Kyla, snö och regn. Så kan de senaste dagarna beskrivas i stora delar av landet. Men till valborgsfirandet kan solen äntligen titta fram och Kungen kan åka med öppen kortege, det har SVT:s meterologer försäkrat hovet om.

Under morgonen har SMHI gått ut med en varning för snöfall i Svealand. Snöfallet kan fortsätta framåt eftermiddagen och kvällen.

– Man får vara försiktig när man kör hem från jobbet ikväll, säger SVT:s meteorolog Nils Holmqvist.

Under fredagen kan Norrland få en hel del moln medan det i södra Sverige kan bli tillfälligt finare väder med temperaturer uppemot 15 grader. 

– Där kan vi få lite vårkänslor, blir det 15 grader har vi riktigt tur, säger Nils Holmqvist.

”Paraply till Lund och solskydd till Uppsala”

I år är valborgsmässoafton på en lördag, många är lediga och kanske vill man vara ute och fira under dagen. Väderprognosen ser dock olika ut för hela Sverige. Studenterna i Lund kan komma att bli besvikna, där beräknas det komma en del skurar under dagen. I Uppsala kan man däremot vara lugn. Där kan det finnas en del stackmoln men solen kommer att titta fram en hel del.

– Vi ordinerar paraply till Lund och solskydd till Uppsala, säger Nils Holmqvist.

Det allra bästa vädret för valborg finner vi dock i Norrland. Där kommer det vara ännu soligare och uppehåll.

Valborgsmässoafton är en högtid som vädermässigt kan se väldigt olika ut från år till år.

– Det kan bli vad som helst, vintrigt eller somrigt. Det svänger väldigt mycket, det är värre än midsommar, säger Nils Holmqvist.

Kungen fyller jämnt

Helgen bjuder på flera högtider. Kungens 70-årsdag är också på lördag. Hovet har kontaktat SVT:s meteorologer för att få en prognos kring dagen.

– Han kommer kunna åka med öppen vagn och de som ser på kommer inte att få något regn på sig, säger Nils Holmqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.