Italiens före detta premiärminister Romano Prodi var en av de som i dag gick till urnorna för att rösta i regionvalet i Emilia Romagna. Foto: Giorgio Benvenuti/ TT

Vänsterkoalition i ledning i regionval i Italien

Uppdaterad
Publicerad

Italiens extremhöger hoppades på seger i vänsterfästet Emilia-Romagnas regionval. Men det höga valdeltagandet verkar ha gynnat den sittande vänstermittenkoalitionen.

Redan den första vallokalsundersökningen som den statliga tv-kanalen Rai presenterade efter att vallokalerna stängde klockan 23 visade seger för den sittande vänsterliberala sidan.

Enligt prognoser under valnatten kan regionpresidenten Stefano Bonaccin inkassera omkring 50 procent av rösterna, medan Legas kandidat Lucia Borgonzoni får cirka 43 procent.

Färdiga resultat väntas på måndagsmorgonen.

Resultatet kan få stora konsekvenser

Valet i Emilia-Romagna följs med stort intresse i Italien eftersom det ses som en indikator på väljarnas inställning till regeringen – och kan få stora konsekvenser för den italienska inrikespolitiken.

Eftersom regeringssamarbetet i huvudstaden Rom, mellan vänster-mittenpartiet PD och Femstjärnerörelsen, vacklar kan oppositionsseger i Emilia-Romagna innebära slutet för koalitionen.

– Ju fler regionala val de förlorar, ju sämre blir läget då det står allt klarare att landet är emot regeringen, sa statsvetaren Giovanni Orsina på Luiss-universitetet i Rom tidigare i veckan till nyhetsbyrån Reuters.

Lega hoppades på makten i traditionellt vänsterfäste

Även Kalabrien har i dag gått till val, och där pekar opinionsundersökningarna på att högern tar makten. Men särskild uppmärksamhet har ägnats åt Emilia-Romagna och regionens huvudstad Bologna, som sedan andra världskriget varit ett av Italiens starkaste vänsterfästen. Men de senaste månaderna har Matteo Salvini, partiledare för högernationalistiska Lega, kampanjat hårt för att vinna röster i regionen.

Salvinis satsning på Emilia-Romagna har också väckt stort motstånd i regionen. En rörelse startade, som organiserade demonstrationer och samlade tiotusentals människor på torg runt om i regionen – så tätt packade att rörelsen kom att kallas ”sardinrörelsen”.

Valdeltagandet i Emilia Romagna har nästan fördubblats sen det senaste regionvalet år 2014, vilket fått italienska medier att tala om en ”sardin-effekt”.

Omkring 67 procent av de röstberättigade gick till urnorna, att jämföra med 37 procent i valet 2014 – något som tycks ha legat högersidan i fatet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer