1000 bostäder är rivningshotade i det som kallas Danmarks största getto, Vollmose nordöst om Odense. Insatsen är en del av regeringens plan om att avveckla de hårdaste utsatta områden i landet innan 2030. Foto: Johan Nilsson / TT

Var femte bostad rivs i danska ”getton”

Uppdaterad
Publicerad

Konsekvenserna av det så kallade gettopaketet som danska folketinget antog förra året börjar nu stå klara. Runt 3 200 av totalt 16 000 allmänägda bostäder i 15 särskilt utsatta områden ska rivas.

Ytterligare ett par tusen bostäder ska säljas till privata värdar eller göras om till äldre- eller ungdomsbostäder. Det visar tidningen Jyllands-Postens genomgång av de utvecklingsplaner som kommuner och bostadsföreningar enats om, och som nu ska godkännas av regeringen.

I Esbjerg ska 116 av 580 lägenheter rivas i området Stengårdsvej, och ytterligare 160 lägenheter omvandlas. Några av dem som tvingas flytta kan få annan bostad i Stengårdsvej, medan en del får flytta till andra stadsdelar.

Peter Sandager, direktör för Ungdomsbo i Esbjerg, säger till tidningen att det blir en viktig uppgift att förhindra att omplacerade och socialt utsatta samlas i nya bostadsområden.
– Det är ett jättestort pussel. Vi riskerar att få samma historia igen, bara någon annanstans, säger han till tidningen.

Syftet med ”ghettopakken” som det heter på danska är att helt avveckla de mest utsatta områdena fram till 2030.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer