Foto: TT

Vårdförbundet: Lägg pengarna på högre löner

Uppdaterad
Publicerad

Vårdförbundets ordförande i Jönköping, Iréne Sjövall Sanned, blir förvånad när hon får höra om det stora överskottet i regionens budget. – Jag hade hört att det skulle vara runt 111 miljoner, säger hon.

– Vi ser allvarligt på att de inte tänker använda pengarna till att höja lönerna, säger hon.  

Region Jönköpings län går mot ett rekordstort överskott. Enligt budgetprognosen kan resultatet hamna på 900 miljoner kronor i år – nästan tre gånger mer än beräknat. Det beror bland annat på att vissa statsbidrag inte varit med i budgeten och att placeringar i aktier och fonder slagit väl ut.

Men pengarna ska användas till kommande investeringar, inte för nya satsningar på löner. Rekordresultat för regionen – närmare en miljard i överskott Här kan du läsa vad regionen tycker

Erfaren personal halkar efter

– De har gjort klart för oss att den lönebudget som är lagd gäller. Det har de varit väldigt tydliga med, säger Iréne Sjövall Sanned.

Vårdförbundet har efterfrågat höjda löner, inte minst till ”särskilt skicklig personal”, med upp till 10000 kronor i månaden.

– Löneökningarna har till stor del hamnat på höjda ingångslöner och det gör att erfaren personal halkar efter. Jag vet inte hur vi ska få behålla personal om vi inte får upp lönerna.

– Vad spelar det för roll med nya fina lokaler om vi inte har personal som jobbar där, säger Iréne Sjövall Sanned.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.