Varken ja eller nej till mosképlanerna Foto: TT

Varken ja eller nej till mosképlanerna

Uppdaterad
Publicerad

Politikerna får avgöra frågan om en moské på Rud utan något förslag från kommunens tjänstemän som utrett frågan.

”Det är ytterst en allmänpolitisk fråga”, skriver tjänstemännen i sin utredning. Men de tar inte ställning för eller emot en plan som gör det möjligt att bygga en moské på Rud.

Utredningen slår dock fast att ingen under flera år visat intresse för att bygga bostäder på platsen och att det inte finns någonting att invända mot att Islamiska kulturföreningen bygger sin moské på Rud.

Moskébygge i Karlstad

”Bedömningen är att det utifrån plan- och bygglagen inte går att invända mot detaljplanen, samt att det i sig inte är kontroversiellt att en förening bygger en samlingslokal och att ett rikt civilsamhälle berikar Karlstad”.

Utredningen säger också att Islamiska kulturföreningen är positivt till att visa hur finansieringen av en moské ska gå till.

En majoritet är för

Som SVT Nyheter Värmland tidigare rapporterat finns det bland politikerna en majoritet för att säga ja till detaljplanen som gör det möjligt för Islamiska kulturföreningen att bygga en moské. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Centern och Liberalerna har förklarat att de avser säga ja till planen.

Men Moderaterna var tidigt ute och sa nej till planförslaget. Man vill istället att marken används för bostadsbyggande.

”Ingen har dock varit beredd att bebygga området med bostäder” skriver tjänstemännen och pekar också på den bullerproblematik som skulle behöva lösas om området istället skulle bebyggas med bostäder.

Islamiska kulturföreningen betalar sedan 2015 avgift på 5 000 kronor i månaden för tomten. Föreningen betalar också för kommunens detaljplanearbete som kommer att överstiga 185 000 kronor.

Men tjänstemännen säger säger varken ja eller nej.

På tisdag ska kommunstyrelsens politiker ta ställning och på kommunfullmäktigemötet i juni avgör politikerna i kommunfullmäktige frågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Moskébygge i Karlstad

Mer i ämnet