Världen tar farväl av Mandela

Uppdaterad
Publicerad

Nelson Mandelas begravning den 15 december kommer att samla statsöverhuvuden och regeringschefer från jordens alla hörn.

Nelson Mandelas familj säger sig vara ”överväldigad” av de starka reaktionerna som följt på hans död. Det säger hans sonson enligt AP.

– Vi i familjen inser att Madiba inte bara tillhör oss utan hela världen. Budskapen vi mottagit sedan i går kväll har uppmuntrat och överväldigat oss, säger Mandla Mandela, i det första uttalandet från familjen efter dödsbeskedet.

Nelson Mandela död

Han uttryckte också tacksamhet för det inhemska och internationella stöd familjen fått under den långa period som Mandela var sjuk.

– Allt jag kan göra är att tacka Gud för att jag haft en farfar som älskade och vägledde oss alla i familjen.

Statsbegravning väntar

Mandela ska ligga på lit de parade i regeringshögkvarteret i huvudstaden Pretoria. En tio dagar lång period av officiell sorg kommer att följa, och sedan ska Nelson Mandela begravas. 

Mandelas sista viloplats väntas bli vid hans hem i byn Qunu i östra Kap-provinsen.

På tisdag kommer en nationell högtid att hållas i Johannesburgs fotbollsstadium, uppger Reuters.

Enligt Sydafrikas president Jacob Zuma kommer Mandelas begravning att hållas söndagen den 15 december, rapporterar AFP. Detaljerna kring statsbegravningen i Pretoria kommer att offentliggöras efter samtal med familjen, men den väntas bli enorm och kommer att gästas av statsöverhuvuden och regeringschefer från jordens alla hörn.

Mandelas livslånga gärning och kamp har uppmärksammats världen över under dagen och världens ledare har uttalat sin sorg och beundran för den sydafrikanske fredskämpen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nelson Mandela död

Mer i ämnet