Foto: TT

EU vill tvinga Google att betala för länkar

Publicerad

Från den nya EU-kommissionen kommer nu förslag om en gemensam EU-lag för att tvinga sökmotorer som Google att betala till tidningar och andra upphovsrättsinnehavare. Parlamentet i Spanien antog i går en lag som ska tvinga Google att betala varje gång man länkar till en tidningssida.

Spaniens parlament antog den nya ”Google-lagen” på torsdagen efter påtryckningar från spanska tidningsutgivare.

Varje gång ett sökmotorföretag som Google visar en länk till en tidningssida ska tidningen kunna kräva en avgift av sökmotorföretaget. Google i Spanien säger att företaget ogillar lagen, men att Google ändå ska söka ett samarbete för att se hur spanska tidningsutgivares inkomster kan förstärkas.

Underligt att inte betala

Förra året antogs en lag också i Tyskland om särskild upphovsrätt för tidningsutgivare. Lagen kräver att sökmotorer betalar en avgift när de använder eller länkar till en annan sida. Google har motsatt sig den tyska lagen och hittills vägrat att betala.

– Det är en underlig affärsmodell att använda sig av material som andra har upphovsrätt till och sedan inte betala något för det, sa Tysklands näringsminister Sigmar Gabriel (SPD) nyligen i en debatt.

Tysklands tidningsutgivare säger att det är nödvändigt att försvara arbetet som journalister och tidningsutgivare gör och att grunden för fria och oberoende medier måste skyddas.

Bara EU kan utmana USA-företag

I den nya EU-kommission, som tillträder den 1 november, blir tysken Günther Oettinger ansvarig för digitala frågor. Han har nu i en intervju uttalat sig för en EU-omspännande ”Google-skatt”.

– Om Google tar intellektuell egendom från EU och använder det då måste vi inom EU kräva att Google betalar för det, säger Günther Oettinger till tidningen Handelsblatt.

Flera bedömare talar om att enskilda länder har svårt att genomföra det här och de menar att enda möjligheten att driva igenom det är om hela EU uppträder gemensamt och ställer krav på det amerikanska företaget.

Europa halkar efter

Talespersoner för Google har sagt att de olika förslagen till utvidgad upphovsrätt och avgifter i EU kan skada ekonomin i Europa.

Enligt Google kan regler och avgifter leda till byråkrati och krångel, till att Europa halkar efter i teknisk och ekonomisk utveckling och dessutom kan en reglering vara ett hot mot yttrandefriheten på nätet.

På flera områden utmanar nu EU-kommissionen vad den kallar en dominans för amerikanska företag inom nätekonomin. Förutom att komma med förslag om utvidgade regler för upphovsrätt vill kommissionen att Google redovisar kriterierna för sina sökmotorer och redovisar om Google gynnar närstående företag när resultaten för en sökning visas.

Inom EU pågår dessutom en översyn för reglerna om ”rätten att bli glömd”, eftersom ett utslag i EU-domstolen gjort att det är oklart vad Google och andra ska tvingas att ta bort från nätet.

EU-kommissionen har dessutom pekat ut amerikanska företag som Google, Amazon och Apple för att medverka till skattesmitning och ifrågasatt om det strider mot EU:s konkurrensregler att utnyttja förmånligt låg skatt i vissa länder.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.