Foto: TT

Tre döda kroppar har bärgats

Uppdaterad
Publicerad

Tre döda kroppar har bärgats ur havet runt den plats där Air Asia-planet med 162 passagerare ombord försvann i söndags. Chocken och sorgen var stor bland de anhöriga efter beskedet att både vrakdelar och kroppar hittats.

Vrakdelar från flight QZ8501 hittades på tisdagsmorgonen, omkring 40 timmar efter att flygplanet försvann från radarn. Enligt den indonesiska räddningstjänsten härrör vrakdelarna från det försvunna Air Asia-planet.

Delarna hittades hittades i Javasjön mellan Java och Borneo och enligt TT-uppgifter har skuggan av ett plan siktatats i havet nära platsen där kontakten med Air Asia-planet bröts.

Försvunnet Air Asia-plan

Hittades 160 kilometer från land

Enligt AFP hade tre döda kroppar bärgats på tisdagen. Nyhetsbyrån citerar Manahan Simorangkir Kadispenal, talesman för den indonesiska marinen. Tidigare rapporterades om att det skulle röra sig om så många som 40 kroppar, med det berodde enligt talesmannen på ett missförstånd i kommunikationen.

Kropparna hittades omkring 160 kilometer från land och 10 kilometer från planets senast registrerade koordinater. Kropparna har bärgats genom att räddningspersonal firats ner till vattenytan från helikoptrar.

”Grät okontrollerat”

Anhöriga samlades både i Surabaya i Indonesien och i Indonesien. Inititalt för att få information om vad som hänt deras anhöriga. Nu står det klart planet med största sannolikhet störtade i havet. ”Mitt hjärta är fyllt av sorg för de anhöriga”, skriver Air Aisia:s chef Tony Fernandes på Twitter.

Många anhöriga reagerade också kraftigt när Indondesisk tv valde att visa en kropp som flöt i havet. Många anhöriga grät okontrollerat och en medelålders man kollapsade på Surabaya-flygplatsen.

Bilder på föremålen

Att vrakdelarna är röda och vita är en del i varför experterna nu anser sig säkra på att de kommer från det försvunna flygplanet. Bilder på ytterligare två stora föremål, som verkar vara en flygplansdörr och en evakueringskana, visades tidigt på tisdagsmorgonen svensk tid upp i indonesisk tv, som också visat bilder på en kropp som hämtats upp ur vatnnet.

– Vi har hittat omkring tio stora föremål och flera mindre, vitfärgade objekt som vi inte kunde fotografera, säger indonesiska flygvapentjänstemannen Agus Dwi Putranto på en presskonferens där även bilder på föremålen, vad som ser ut som flytande vrakdelar, visades upp.

Flygplanet, ett Airbus A320-200, med 162 personer ombord, var på väg från Surabaya i Indonesien till Singapore och försvann på söndagen. I den sista kontakten med piloten bad han om att ta en annan färdväg på grund av dåligt väder. En stund senare försvann flygplanet från radarn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försvunnet Air Asia-plan

Mer i ämnet