Japans premiärminister Shinzo Abe vill få till ett frisläppande av kidnappade japaner. Foto: TT

Japan häver sanktioner mot Nordkorea

Uppdaterad
Publicerad

Japan kommer att häva en del av landets sanktioner mot Nordkorea. Men upptiningen i förhållandet länderna emellan kan få Japans relationer med USA och Sydkorea att svalna.

Beskedet kom från premiärminister Shinzo Abe, efter samtal med kommunistregimen om ett frisläppande av de japaner som hålls fångna i diktaturen sedan årtionden. De två länderna träffades i Stockholm under tre dagar i maj, och Nordkorea gick därefter med på att öppna en utredning om de japanska medborgarna, rapporterar nyhetsbyråer.

– Det här är bara en början. Vi kommer att göra allt vi kan för att nå en fullständig lösning i den här frågan, säger Abe.

Tio kidnappade japaner

2002 erkände regimen i Pyongyang att 13 japanska medborgare kidnappats under 1970- och 1980-talen för att träna nordkoreanska agenter i japanska. Fem av dessa släpptes samma år, medan övriga uppgavs vara döda.

Men enligt den japanska tidningen Nikkei har Nordkorea lämnat över en lista på tio kidnappade japaner som fortfarande lever i landet.

Förbättring av relationerna

Sanktionerna som berörs går utöver FN:s, och handlar bland annat om att upphäva resesanktioner och förbud för nordkoreanska fartyg att gå in i japanska hamnar. Även om hävandet av sanktionerna knappast får någon större ekonomisk inverkan, innebär det en förbättring av relationerna mellan länderna.

Enligt vissa analytiker kan närmandet till Nordkorea däremot innebära att Japans relation med USA svalnar. Sydkorea betonar att Japans agerande inte får påverka samarbetet vad gäller Nordkoreas kärnvapen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.