Foto: Scanpix

Majoritet vill legalisera marijuana i USA

Uppdaterad
Publicerad

För första gången vill en majoritet av amerikanerna legalisera marijuana, visar en ny undersökning.

52 procent av amerikanerna är för en legalisering medan 45 procent är emot, visar undersökningen från Pew Research.

Det är den högsta siffran sedan Pew började undersöka frågan för fyra decennier sedan.

Stödet för en legalisering har ökat kraftigt bara de senaste åren, med 11 procentenheter sedan 2010.

Tittar man ännu längre tillbaka – till 1969 när Gallup gjorde en liknande undersökning – var bara 12 procent av amerikanerna för en legalisera av marijuana medan 84 procent var emot.

Stödet för en legalisering är störst bland 80- och 90-talister. Bland amerikaner i åldrarna 18-32 är hela 65 procent för en legalisering. För fem år sedan var samma siffra nere på 36 procent.

Undersökningen visar också att ungefär en av tio (12 procent) använt marijuana det senaste året och att cirka hälften (48 procent) av landets invånare någon gång testat drogen.

Siffrorna skiljer sig knappt mellan delstater med liberalare och hårdare lagar, vilket visar att lagstiftning haft väldigt lite att göra med nivån på bruket av marijuana.

Delstater bör få bestämma

Amerikanerna verkar också vara trötta på ”kriget mot narkotikan”. I Pews undersökning ansåg 72 procent att statens kostnader för att stävja bruket är för höga.

En majoritet anser också att de federala myndigheterna inte bör tvinga delstater som röstat för en legalisering att följa federala lagar, som fortfarande klassar marijuana som en olaglig drog.

Redan i dag är cannabis för medicinskt bruk godkänt i 18 delstater samt i Washington DC. Och efter höstens legaliseringsomröstningar i Colorado och Washington i samband med presidentvalet kan marijuana i princip användas av vem som helst över 21 år i rekreationssyfte.

Politisk enighet

Man kan också se vissa skillnader mellan demokrater och republikaner i attityden till drogen, men en majoritet i båda lägren är eniga om att federala lagar inte ska tvingas på delstater som legaliserat marijuana.

Det finns även en bred enighet bland demokrater och republikaner om att kostnaden för statens krig mot marijuana är allt för hög.

Amerikanerna avfärdar även i stort idén om att marijuana är en så kallad ”gateway”-drog, som leder till missbruk av tyngre droger. Enligt undersökningen tror nu endast 38 procent att marijuana leder till missbruk av tyngre droger. 1977 var samma siffra 60 procent.

Undersökningen gjordes mellan 13-17 mars och bygger på telefonintervjuer med 1502 vuxna amerikaner. Felmarginalen var 2,9 procentenheter. 

Se SVT:s Korrespondenterna om droger, bland annat om den legala och blomstrande marijuanaindustrin i USA.

FAKTA: USA OCH CANNABIS, SIFFRORNA

  • 750.000 – Antalet människor som varje år grips i USA för cannabis-relaterade brott.
  • 40.000 – Ungefärligt antal amerikaner som för närvarande avtjänar fängelsestraff för något cannabis-relaterat brott.
  • 14 miljarder dollar (94 miljarder kronor) – Den uppskattade storleken på USA:s cannabis-marknad. Enligt en rapport från Cato Institute.
  • 1000 – Antalet cannabisapotek i Kalifornien.
  • 105 miljoner dollar (700 miljoner kronor) – Vad Kaliforniens medicinska marijuana-industri genererar i skatteintäkter varje år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.