Franciskus vinkar till pilgrimer under ett möte i Manila i Filippinerna. Påven säger på söndagen att ”lära sig gråta” över den svåra situationen för miljontals fattiga, hungriga, hemlösa och misshandlade barn. Foto: TT

Sex miljoner kom till påvemässa

Uppdaterad
Publicerad

Påvens utomhusmässa i Filippinernas huvudstad Manilla samlade hela sex miljoner åhörare, meddelar myndigheterna enligt AFP.Tusentals poliser och soldater hade placerats ut i regnet – som inte verkade störa de de enorma skaror troende som tagit sig till platsen i skydd av paraplyer och regnkappor.

Påve Franciskus är på ett femdagarsbesök i Filippinerna. Den stora majoriteten av landets knappt 97 miljoner invånare är kristna katoliker – och miljontals tog sig ut för att fira mässan med påven.

Påven gjorde entré på den fullpackade Rizal Park i Manila, stående i sin specialdesignade påvebil. I en gul regnkappa vinkade han till ett entusiastiskt folkhav och stannade flera gånger för att kyssa pannor och ta i händer.

Han inledde mässan med att hålla en tyst stund för en ung kvinna som dött dagen innan när en byggnadsställning rasade.

Mycket snart kom han in på kvinnors position i samhället.

– Ibland är vi män för mycket mansgrisar och lämnar inte plats för kvinnorna. De ser saker från ett annat perspektiv, med andra ögon. Kvinnor ställer frågor som vi män inte ens kan förstå, sade han på spanska.

Katolsk bastion

Filippinerna är en bastion för katolska kyrkan i Asien och härbärgerar över 76 miljoner katoliker. Landet blev det andra som påven besökte under sin Asienresa. Första stopp var i Sri Lanka.

I höstas besökte han Sydkorea som ett första steg i strategin att värva fler anhängare i den folkrika världsdelen.

– Vi är trogna påven. Påven är Guds instrument, om du kan kommunicera med honom är det som att tala med Gud själv,tagit  sade Bernie Nacario som tillsammans med sin hustru och två barn köar för att komma in i parken där mässan hålls.

Uppmanar män att inte vara mansgrisar

Redan tidigare på dagen skapade påven stora rubriker, när han vid ett besök på ett katolskt universitet uppmanade män att inte vara mansgrisar och att lyssna mer på kvinnors idéer.

Han noterade att dagens svåraste fråga kom från en tolvårig flicka, som gråtande frågade hur Gud kan tillåta att barn överges av sina föräldrar och tvingas in i prostitution. Frågan fick påven att stanna upp och krama henne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.