Foto: Skärmdump

Nyhetsankare hade samma kavaj i ett år

Uppdaterad
Publicerad

Australiensiska nyhetsankaret tröttnade på sexismen, och utförde ett klädexperiment. Han bar samma mörkblåa kavaj i rutan under ett år.

När nyhetsankaret Karl Stefanovic märkte vad hans kvinnliga kollegor på australiensiska tv-kanalen Channel Nine fick utstå bland annat för sin klädsel, beslöt han sig för att genomföra ett experiment genom att ha på sig en och samma kavaj i ett års tid.

– Ingen märkte något, ingen bryr sig ett skit, säger Karl Stefanovic till tidningen Sydney Morning Herald. Men om en kvinna bär fel färg i en sändning blir det uppståndelse, kvinnor döms mycket hårdare än män för det de säger och de kläder de bär.

Medier

Berättade själv

Det var först efter att han själv berättade om sitt experiment som någon överhuvudtaget märkte att Karl Stefanovic bar samma kavaj varje morgonsändning.

– Jag blir bedömd för hur jag sköter mitt jobb, men kvinnor blir ofta bedömda för sin frisyr eller sina kläder, konstaterar Karl Stefanovic.

Klagar på slipsvalet

På Aktuellts redaktion här på SVT delar ofta Cecilia Gralde och Claes Elfsberg på programledaruppgifterna.

– Jag känner igen det där lite, så länge jag är prydligt klädd så är det ingen som klagar. Även om rätt många hör av sig och klagar på slipsvalet, säger Claes Elfsberg.

– De allra flesta reaktionerna jag får är faktiskt positiva, säger Cecilia Gralde. Många undrar var jag köpt kläderna.

Skvallerbilder gav idén

En utlösande faktor för Stefanovic att utföra sitt experiment var att en av hans vänner arbetar som programledare på en konkurerande kanal, och bilder på henne i mindre smickrande kläder dök upp i Australiens skvallertidningar. Det fick Stefanovic att reagera.

– Man måste vara hårdhudad i tv-världen, men det finns gränser, säger han.

Det var bara kollegorna på tv som kände till Stefanovics klädkupp.

– Jag fick en del kommentarer om att kavajen började lukta, men jag hoppas få iväg den till kemtvätten innan året är slut i alla fall, säger Karl Stefanovic till The Sydney Morning Herald.

Här kan du se en video på hur Karl Stefanovic sett ut i rutan i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet