Rysslands president Vladimir Putin har godkänt att Ryssland startar sitt eget kreditkortssystem. Foto: TT

Ryssland gör egna kreditkort

Publicerad

Ryssland planerar att utveckla ett eget kreditkortssystem för att minska beroendet av västbaserade kreditkortsbolag. Systemet kan vara klart för användning redan om några månader, och den ryske presidenten Putin gav i går sitt stöd till projektet.

Utspelet kommer efter att de båda västerländska kreditkortsbolagen Visa och MasterCard blockerat betalkorten hos flera ryska banker. Det skedde i förra veckan i samband med EU och USA införde nya sanktioner mot Ryssland.

– Det är verkligen synd att vissa företag har beslutat om restriktioner. Jag tror det här leder till att de förlorar vissa delar av marknaden – en mycket lönsam marknad, sa Rysslands president Putin vid ett möte igår med ryska parlamentsledamöter.

Tanken på ett inhemskt kreditkortssystem är inte ny, men efter sanktionerna finns en vilja att snabba på processen. Ett pilotprojekt ”PRO 100” för pensions- och skattetransaktioner finns redan.  Det ska nu utvidgas till att gälla alla sorters transaktioner.

– Vi är tvungna att göra det här och vi kommer att göra det, kommenterade Putin.

Enligt vd:n för den ryska storbanken Sberbank kan ett ryskt kreditkortssystem sjösättas redan om några månader.  Men kritikerna menar att det finns flera problem med ett inhemskt system.

– Hur ska vi göra när vi reser utomlands? Kortet kan ju bara användas här i Ryssland. Då måste vi ju antingen ta ut kontanter eller så måste vi ändå ha ett västerländskt kreditkort, säger Elena Dubova i Moskva.

Andra pekar på svårigheterna som kan komma att drabba utländska besökare i Ryssland om handlare bara accepterar ryska kort.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.