Den tjetjenska presidenten Ramzam Kadyrov upprörs över att danska djurparker avlivar giraffer. Foto: TT

Tjetjensk president vill rädda dödsdömd giraff

Uppdaterad
Publicerad

Beslutet att avliva ytterligare en giraff i Danmark har väckt skarp kritik. Nu vill den tjetjenska presidenten Ramzan Kadyrov adoptera giraffen.

När Köpenhamn Zoo beslutade sig för att avliva den fullt friska giraffen Marius, väckte det skarpa reaktioner både i Danmark och runtom i världen. Marius obducerades inför publik och slutade sedan som lejonmat. Uppståndelsen hade knappt lagt sig när Jyllands Park Zoo meddelade att de också planerar att avliva en giraff, också han kallad Marius. Beslutet har upprört den tjetjenska presidenten Ramzan Kadyrov och han vill nu adoptera giraffen.

”Att döma en giraff kallad Marius till döden skulle kunna ses som en olyckshändelse, men att sedan avliva en till skulle vara katastrof”, skriver den tjetjeniska presidenten på sitt instagramkonto, enligt The Guardian.

Hårdför president

Ramzan Kadyrov har varit Tjetjeniens president sedan 2007 och är känd för sina hårdföra metoder. Han har anklagats för tortyr och brott mot mänskliga rättigheter, men han anses tycka mycket om djur och har ett stort personligt zoo. Ett zoo som han nu alltså hoppas ska få tillökning.

”Av humanitära skäl erbjuder jag mig nu att adoptera Marius. Vi kan garantera att han kommer att få bra levnadsvilllkor och vi kommer bry oss om hans hälsa,”skriver han.

”Påhittade anledningar”

Anledningen till att girafferna avlivas är att djurparkerna ingår i ett europeiskt avelsprogram. Marius avlivades för att undvika inavel bland girafferna i djurparken. Den andra, fortfarande levande Marius, är en blandning av ett flertal underarter giraffer och ska avlivas på grund av oönskade gener. Påhittade anledningar, enligt Tjetjeniens president Ramzan Kadyrov.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.