Synagogan i Oslo. Foto: TT

Unga muslimer bildar fredsring runt synagoga

Uppdaterad
Publicerad

En vecka efter attacken mot en synagoga i Köpenhamn väljer nu en grupp unga norska muslimer skapa en mänsklig skyddsring runt en synagoga i Oslo för att visa sitt stöd för judar världen över.

Det är 17 år gamla Hajrad Arshad som har tagit initiativet till evenemanget där man nu på lördag planerar att bilda en cirkel runt synagogan i Oslo för att visa sitt stöd för judarna efter att sabbatsfirandet är över.

– Vi ska skapa en cirkel genom att stå hand i hand runt synagogan nu på lördag för att avvisa de fördomar folk har om judar och muslimer och visa att muslimer och judar kan vara vänner, säger Hajrad Arshad till NRK.

– Vi tycker att efter terrorangreppen i Köpenhamn är det en perfekt tid för oss muslimer att ta avstånd från judehatet, fortsätter hon.

Tusentals vill vara med

På torsdagseftermiddagen hade 1.400 personer valt att delta i evenemanget som kallas Fredens ring och som startats på Facebook.

Ervin Kohn, ledare för judiska församlingen i Oslo har varit i kontakt med de unga initiativtagarna.

– Vad de vill kommunicera är att om man ska göra något mot judarna i Norge, jag tycker det är positivt, säger han till NRK.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.