Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s meteorolog Sara Rindegren beskriver hur vädersituationen ser ut under ett par dagar framöver, med svalare tempraturer som blir varmare under nästa vecka. Foto: SVT/Morgonstudion

Värmeböljan i Europa fortsätter – men med lägre temperaturer

Uppdaterad
Publicerad

Runt om i världen har människor drabbats av sommarens värmeböljor och flera sydeuropeiska länder har upplevt rekordtemperaturer. Under juli väntas värmen fortsätta – men med lite mer normala temperaturer, säger meteorologen Sara Rindegren. 

Upp emot 40 grader varmt har det varit i länder som Frankrike, Italien och Spanien under juni månad. Temperaturer som är ovanliga att se så tidigt på sommarsäsongen, enligt Rindegren som säger att värmen fortsätter men med färre grader.

– Det är fortfarande riktigt varmt i Sydeuropa, runt 30-35 grader. Vilket ju är varmt men det är mer normalt för hur det brukar vara den här årstiden, säger Rindegren i Morgonstudion.  

Värmerekord under försommaren i Europa

Under juli rapporterade den spanska vädermyndigheten AEMET att Spanien drabbats av den varmaste försommaren på 20 år, något som ledde till bland annat skogsbränder. I norra Italien råder torka och Po-flodens lägsta vattennivåer på 70 år. 

I Etiopien och andra länder på Afrikas horn har torkan lett till matbrist och i Asien har graderna närmat sig 50-strecket i länder som Indien och Pakistan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jorden har blivit torr som i en öken”, säger lantbrukaren Claudio Boccarelli. Foto: SVT

Men varför är det så varmt?

Enligt SVT:s meteorolog Tora Tomasdottir finns det flera olika faktorer som gör att vi får värmeböljor.

– Högtryck över medelhavet leder till värme i Sydeuropa. Vi har länge nu också haft väderregimen La Niña i Stilla havet. Det påverkar vädret över hela världen. Till exempel kan man koppla det till torkan i länderna på Afrikas horn och tidigare värmeböljorna i Indien och Pakistan.

Enligt Tomasdottir påverkar även klimatförändringar det varma vädret, men för att säkert säga hur mycket behöver man studera värmeböljorna över längre tid.  

– Det är svårt att koppla en enskild värmebölja till klimatförändringarna, klimatet är summan av vädret under en längre period. För att säga att extremväder, som värmeböljor, är påverkade av klimatförändringar behöver vi titta på hur många värmeböljor vi har haft under många år, säg trettio, och jämföra det med en tidigare trettioårsperiod när vi hade en lägre global medeltemperatur.

– Ser vi då en skillnad och fler värmeböljor kan man göra kopplingen. Men generellt sett kan vi vänta oss mer varmt väder av en högre medeltemperatur i världen.

Hör meteorologen Sara Rindegren berätta om hur värmen kommer att ser ut i Sverige framöver i klippet längst upp på sidan

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
USA, Pakistan och Spanien är tre länder som har drabbats av extrem värme. Foto: Reuters

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.