Sjöisarna försvagas snabbt på våren och kan bli livsfarliga på bara några timmar. Rådet är att stanna på land om man inte har mycket god isvana.

Varning för lömska vårisar i stora delar av Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten i flera län varnar nu människor från att ge sig ut på vårisarna. En person har förts till sjukhus efter att ha gått igenom isen på en sjö i Jämtland och på långfredagen förolyckades en man norr om Falun. På många håll i mellersta Sverige försvagas isarna mycket snabbt.

– Solen och värmen gör att en is som ser fin ut på morgonen kan bli helt livsfarlig på bara några timmar, varnar Thomas Åslin på räddningtjänsten i Medelpad.

Hög temperatur och solljus ändrar strukturen på isen och gör att även en tjock is snabbt kan förlorar all bärighet. Den som råkar gå ut på fel ställe riskerar att braka rätt igenom.

– Normalt så här års är det främst pimpelfiskare ute, och de brukar vara relativt kunniga. Men när påskvädret är så här pass vackert ger sig även många som saknar vana ut på isarna, och då ökar riskerna, säger Thomas Åslin.

Samlad information saknas

Han berättar om en fisketävling på långfredagen i trakten av Ånge där ett stort antal människor samlats på isen, precis intill öppet vatten. Där beslöt sig räddningstjänsten sig för att uppmana deltagarna till försiktighet, men inte att stoppa tävlingen.

Någon samlad information över isläget i landet finns inte, och de regionala skillnaderna är naturligtvis mycket stora. Huvudregeln är att endast den med mycket god vana och rätt säkerhetsutrustning kan ge sig ut på isen så här års. Alla andra bör stanna på landbacken.

På sjöar i Götaland och Svealand kan det ha gått flera månader sedan isarna försvann för säsongen. Samtidigt som det i norr fortfarande kan finnas stabil is på många sjöar och vattendrag. Fast  långt ifrån alla.

Stora skillnader

Henrik Jönsson på räddningstjänsten i Jämtland ansvarar för ett vidsträckt område från Lapplandsgränsen i norr till Dalarna i söder. Han menar att det är omöjligt att uttala sig generellt om isläget. På sjöar på hög höjd i fjällen råder just nu högsäsong för isfiske och skoteråkning, och isarna där kan ligga tjocka i åtskilliga veckor till.

– Samtidigt håller isen på de större sjöarna snabbt på att försvinna, så där avråder jag verkligen från att ge sig ut.

Under 2018 omkom 15 personer i isolyckor i Sverige, majoriteten av dem skedde under januari. Det är fyra fler döda än snittet för perioden 2009–2018, enligt siffror från Livräddningssällskapet.

I januari och februari i år har totalt 6 personer omkommit vid isolyckor. I mars låg siffran på noll, medan en person omkommit under april.

Fakta om isar

  • På våren står solen allt högre och kan därmed värma isen på djupet i stället för att reflekteras bort. En is som på morgonen verkar hård, tjock och inbjudande kan några timmar senare vara livsfarlig beroende på solens påverkan som  förvandlar strukturen till en massa av fritt flytande iskristaller. Isen har ”ruttnat”.
  • Huvudrekommendationen på våren är: Ge dig inte ut på isen om du inte har mycket god isvana.
  • Den som ändå ger sig ut måste vara rätt utrustad. Utrustningen ska bestå av ispik eller annat redskap för att prova isens hållfasthet, isdubbar, livlina, ryggsäck med torra kläder eller annan form av flythjälp. Telefon i vattentätt fodral är viktigt för att kunna larma vid olycka.
  • Sällskap är nödvändigt. Om man går igenom är sannolikheten att man tar sig upp på egen hand mycket mindre än man tror. Med sällskap som har rätt utrustning ökar chansen rejält att man kommer upp ur vaken och om nödvändigt snabbt kan få iväg ett larm.

Källa: Livräddningssällskapet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.