Tyskt brunkolskraftverk i Tyskland. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Vattenfall vill sälja brunkolen

Uppdaterad
Publicerad

Vattenfalls ordförande, Lars G Nordström, uttrycker en framtida önskan att sälja av den tyska brunkolsverksamheten.
– Vattenfalls klimatmål om att sänka utsläppen till 65 miljoner ton går förmodligen inte att nå utan avyttringar, säger Lars G Nordström under ett förhör i konstitutionsutskottet (KU).

Vattenfalls ordförande, Lars G Nordström, meddelande under torsdagsförmiddagens utfrågning i KU att styrelsen vill sälja den tyska brunkolsverksamheten med kraftverk och gruvor.

– Brunkolen är en belastning för Vattenfall. Det vore bra om alla blev överens om att sälja detta, säger Lars G Nordström.

Till grund för detta ligger att Vattenfalls styrelse bedömt det politiska läget i Tyskland, vad gäller framtida skatter och opinionens syn på brunkol, och dragit slutsatsen att det vore oförsvarbart att utöka verksamheten.  

– Vattenfalls klimatmål om att sänka utsläppen till 65 miljoner ton går förmodligen inte att nå utan avyttringar, säger Lars G Nordström.

Oavsett om Vattenfall och staten bestämmer sig för försäljning eller avveckling är det en svår balansgång gentemot tyska myndigheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vattenfall säljer brunkolen

Mer i ämnet