Barn och unga i åldern 9-13 år ska kunna komma på sin fritid för att lära sig mer om programmering och göra enklare appar.

100.000 barn ska utbildas i kodning

Uppdaterad
Publicerad

Det svenska IT-undret har blivit världsberömt med världsframgångar som Minecraft, Candycrush eller Spotify. I veckan startar den ideella föreningen Kodcentrum sin volontärverksamhet där målet är att utbilda över 100.000 barn i kodning och programmering fram till 2020.

– Vi använder enklare programmeringsspråk som är pedagogiska och riktar sig till barn. Vi vill öka kunskapen och intresset för programmering. Men vi vill också att fler flickor intresserar sig för IT samt att mångfalden ökar, säger Emilie Dahlström verksamhetsansvarig på Kodcentrum.

Den här veckan öppnar de första kodstugorna i Stockholm. Hit ska barn och unga i åldern 9-13 år kunna komma på sin fritid för att lära sig mer om programmering och göra enklare appar. Undervisningen är gratis och de som jobbar med barnen är volontärer med kunskaper inom IT.

Började med matteläxor

Grundaren Johan Wendt har tidigare erfarenhet av stora nätverk med volontärer. Sen 2008 driver han den ideella föreningen Mattecentrum som är verksam över hela landet. Idag får omkring 180.000 barn hjälp med sina matteläxor varje månad. Nu vill Johan Wendt göra liknande framtidssatsningar för barn som vill lära sig mer om datorer och IT-kunskap. Upplägget är detsamma där kunniga volontärer hjälper och delar med sig av sin kunskaper till barn och unga.

– Jag fick höra att EU-kommissionen varnar för att det 2020 kommer att saknas en miljon programmerare i Europa. Då kände jag att jag ville göra nåt praktiskt. Det blev starten till Kodcentrum. Målet är nu att få 100.000 svenska ungdomar att fylla en del av de här platserna till 2020, säger Johan Wendt grundare till Kodcentrum.

De nyöppnade kodstugorna ska finns på skolor och bibliotek över hela landet. Än så länge är det Vittraskolan i Sundbyberg och Karlssons skola på Östermalm som öppnat. Men innan årets slut räknar Johan Wendt med att det finns Kodcentrum i fem städer till och att verksamheten vuxit till 30 städer 2016.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer