Om fler cyklade till jobbet skulle luften i storstadsstockholm förbättras rejält, enligt forskare. Foto: Janerik Henriksson/TT

100.000 bilpendlare i Stockholm skulle kunna cykla i stället

Uppdaterad
Publicerad

En tredjedel av bilpendlarna i Stockholm skulle kunna cykla till jobbet på mindre än en halvtimme. Cirka 80 liv skulle kunna sparas varje år om alla som kan tog cykeln i stället för bilen. Det är slutsatsen av ett stort forskningsprojekt.

I Stockholm tar 352.000 personer bilen till jobbet varje dag.

En grupp forskare vid GIH, Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm, har samlat in uppgifter om var i staden som folk arbetar och var de bor. De räknade på färdvägar och skattade för ålder och fysisk förmåga och kom fram till att många av bilisterna mycket väl skulle kunna cykeln i stället.

– Vi har sagt att upp till en halvtimme borde inte vara något problem att cykla. Och då kom vi fram till att 112.000 av de här 352.000 personerna har så pass korta avstånd att de skulle kunna låta bilen stå, säger Peter Schantz, forskare i rörelse, hälsa och miljö på Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm.

Bättre luft

Om det blir 100.000 färre bilar skulle luften i Storstockholm förbättras rejält.

– Vi bedömer att man skulle spara ett 60- tal förtida dödsfall per år, och naturligtvis en hel del sjuklighet också som är kopplat till avgaser, säger Bertil Forsberg, professor i miljömedicin vid universitetet i Umeå, som har räknat på vad de minskade partikelutsläppen skulle betyda.

Men det handlar inte bara om hälsoeffekter av att luften blir renare med färre bilar. Den extra motionen hos de bilpendlare som i så fall skulle ta cykeln skulle, enligt beräkningarna, det innebära ett 20-tal färre dödsfall per år om de som har en halvtimme till jobbet tog cykeln i stället för bilen. De ska läggas till de sextio som överlever tack vare att luften blir renare.

Åttio liv

Omkring 80 liv per år skulle alltså sparas i huvudstaden, enligt forskarna.

Och hälsovinsten blir större ju längre man arbetspendlar. Enligt Världshälsoorganisationen, WHO, ökar effekten upp till sju och en halv timmes cykling i veckan.

Peter Schantz på GIH tror att ett aktivt arbetspendlande skulle räcka som träning för de allra flesta, åtminstone om man kompletterar med lite styrke- och rörlighetsövningar.

– Det inte bara räcker, utan det är närmast optimal träning ur hälsosynvinkel, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.