Gösta Vestlund är 100 år och riktigt kry trots sin höga ålder. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Friska hundraåringar ska lösa gåtan om levnadslängd

Uppdaterad
Publicerad

Hur är det möjligt att 100 år gammal och dessutom frisk? Det vill forskarna på Karolinska Institutet vill ta reda på. Gösta Vestlund är i alla fall en som lyckats.

Gösta Vestlund besitter förmodligen de unika gener som krävs för att en människa ska kunna leva mycket länge utan att få svåra metabola sjukdomar som diabetes.

Han är 100 år, pigg som nötkärna och har aldrig varit svårt sjuk. En gång opererades han för blindtarmsinflammation men det var ett misstag. Det var inget fel alls på Göstas blindtarm och på den vägen är det.

– Jag har haft tur men jag har också levt ett ganska sunt liv. Jag har aldrig druckit sprit till exempel och jag har rökt två cigaretter och det var tillräckligt, säger Gösta Vestlund och skrattar.

– Och jag har alltid sysslat med idrott och så har jag varit engagerad i olika folkrörelser och haft ett intressanta arbeten som bland annat rektor.

Forskare söker svaret


Hur är det möjligt att vara så gammal och dessutom frisk? Det är precis vad forskarna på Karolinska Institutet vill ta reda på.

– Tidigare studier har varit fokuserade på det man stoppar i sig, de som lever länge har ätit mycket nötter och frukt och inte så mycket kalorier och därför har man trott att maten är väldigt viktigt, och det är fortfarande väldigt viktigt vad man stoppar i sig man får absolut inte stoppa i sig vad som helst för det påverkar hälsan, men det vi ser idag är att det inte är så viktigt som man trodde utan att det också är generna som är med och bestämmer om man lever länge, säger Knut R. Steffensen forskare på Karolinska Institutet.

100 åring för ung

Knut R. Steffensens forskarlag ska nu jämföra gener från människor som är 105 år och äldre med gener från människor som drabbas av metabola sjukdomar som diabetes.

Gösta Vestlund är alltså lite för ung för att kvala in i studien men säkert finns en hel del intressanta fynd i hans gener. Hans farmor födde 15 barn och blev 83 år trots mycket knappa förhållanden och Göstas föräldrar var med om två världskrig och blev båda 92 år gamla. Gösta Vestlund kan bara konstatera att han är lyckligt lottad:

– Jag tycket att mina gener har fungerat bra och det får räcka, säger Gösta Vestlund skämtsamt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer