Förra året drabbades otroligt många människor av naturkatastrofer, säger SVT:s meteorolog Pia Hultgren. Foto: TT

2017 – ett år med förödande naturkatastrofer

Uppdaterad
Publicerad

För många människor världen över var 2017 ett år med extremväder. Några av de förödande naturkatastroferna går att härleda till den globala uppvärmningen, men inte alla.

Torka på flera platser i Europa och USA har bidragit till svåra bränder. Eldsvådorna har slukat skogar, jämnat hus med marken och dödat fler än någonsin. I juni i år bröt 156 bränder ut under samma dag i centrala Portugal.

På Sri Lanka i maj kom monsunregnen med besked. Invånarna insåg snabbt att det inte var det välgörande monsunregn man hoppats på. Landet drabbades av den värsta översvämningen på 15 år.

– Extremväder hör egentligen till det normala, vi har stora variationer i vädret. Men förra årets naturkatastrofer drabbade otroligt många människor, säger Pia Hultgren, meteorolog på SVT.

Torrare och blötare

År 2017 var det näst varmaste uppmätta året hittills och många av årets naturkatastrofer verkar kunna härledas till den globala uppvärmningen.

– Vi kan se att extremväder som torkor och stora regnområden förvärras till följd av ett varmare klimat. Torrare områden kommer bli torrare vilket kan ge svårare bränder och blötare områden kommer bli blötare med fler besvärliga skyfall, säger Pia Hultgren.

Starkare orkaner

Jordens atmosfär har oåterkalleligt påverkats av mänsklig aktivitet. Men det verkar inte påverka orkanerna trots att Karibiska havet och USA:s östkust förra året upplevde en av de mest extrema orkansäsongerna i mannaminne.

– Vad det gäller orkaner ser vi inga sådana tendenser eftersom det är så stora variationer från år till år. Men teoretiskt kan man nog tänka sig att de orkaner som uppstår kommer bli mer kraftfulla eftersom det finns mer värme tillgängligt i våra hav. Så de blir kanske mer kraftfulla men inte nödvändigtvis fler, säger Pia Hultgren.

Vad har vi då för väder att vänta oss i Sverige?

– I Sverige kommer sannolikt torra perioder bli mer utdragna, detsamma gäller blöta perioder. Däremot kan vindarna komma att minska. Det är temperaturskillnader som driver vindar och om klimatet blir varmare minskar skillnaderna mellan polerna, säger Pia Hultgren.

Se mer om det gångna årets naturkatastrofer i dokumentären som sänds i Vetenskapens värld måndagen den 22 januari klockan 20.00 i SVT 2 och på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.