Det här hålet i Sibirien skapades förra året på grund av att metangas exploderade under jordskorpan. Hålet har således ingenting med hålen i artikeln att göra. Foto: TT

38 minuters fritt fall till Nya Zeeland

Uppdaterad
Publicerad

Tänk dig ett hål rakt genom jorden och att du faller fritt genom hålet. Hur lång tid tar det innan du kommer ut på andra sidan? Det blir någonstans i närheten av Nya Zeeland, om du befinner dig i Sverige.

Uppgiften är en klassisk räkneuppgift som har getts till fysikstudenter i decennier. Det tidigare svaret löd på 42 minuter, men nu har en student vid McGill University i Kanada räknat ut att ett mer korrekt svar torde vara 38 minuter och elva sekunder.

Eftersom den kraft som drar ner objektet utgår från jordens mitt, blir resultatet en harmonisk gungande rörelse, ungefär som en vikt på en gummisnodd eller pendel som rör sig fram och tillbaka. Det är också anledningen till att tankeexperimentet används i undervisningssyfte, skriver Science Now.

Men till skillnad från tidigare beräkningar tog studenten Alexander Klotz hänsyn till att jordens densitet är högre ju närmare jordens mitt man kommer, vilket påverkar gravitationen. Vid ytan är densiteten runt 1.000 kilogram per kubikmeter, vilket ska jämföras med 13.000 kilogram per kubikmeter vid jordens mitt, 6.371 kilometer ner.

Djupaste hålet i Sovjet

Apropå hål genom jorden, så ligger det djupaste hålet som vi människor någonsin gjort i Ryssland. På Kolahalvön, närmare bestämt.

Det var när det kommunistiska Sovjetunionen ville ta reda på mer vad som döljer sig under jordskorpan. Så 1970 satte man igång att borra, rakt ner.

Under de nästkommande 24 åren borrade man av och till och till slut lyckades man komma 12 kilometer ner under ytan. Det vill säga en kilometer djupare än den djupaste djuphavsgraven.

Men med tanke på att avståndet till jordens mitt är knappt 6.380 kilometer, så är hålet inte mer än som ett myggbett på ytan.

På sju kilometers djup hittade forskarna fossilerade encelliga organismer. På samma djup fanns det också vatten. På hålets botten blev det still slut hela 180 grader varmt, vilket gjorde att borrningarna fick avbrytas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.