Schimpanserna i Gombe-parken i Tanzania har studerats i 50 år. Foto: TT

Aggressiva schimpanshannar blir oftare fäder

Uppdaterad
Publicerad

Schimpanshannar som slår och hotar flockens honor får para sig oftare än andra hannar, enligt en ny studie.

Studien, som publiceras i tidskriften Current Biology, baseras på många års observationer av schimpanser i Gombes nationalpark i Tanzania.

Under de 50 år som forskning bedrivits där har man sett ett mönster av att schimpanshannar hotar och slår honor, och därför bestämde sig forskare från Duke University att undersöka saken närmre.

Forskarna följde schimpanserna upp till tolv timmar om dagen i djungeln, och förde noggranna anteckningar över hur aggressiva de olika hannarna var. Vissa hannar visade sig vara mer aggressiva än andra, och forskarna noterade vilka dessa hannar var.

DNA avslöjade vilka hannar som fick flest ungar

Sedan utvanns DNA ur avföringsprov som samlats in från aporna sedan mitten av 1990-talet, för att fastställa hur de var släkt med varandra.

När observationerna och DNA-proven slogs ihop kunde forskarna konstatera att rang spelade en stor roll för vilka hannar som fick ungar.

Oberoende av rang visade det sig dock att aggressivitet också lönade sig, även om hannen inte stod högt i rang. Hannar som slog, bet och hotade honor med olika utfall fick fler ungar än andra.

”Skillnad mellan människor och apor”

Forskarna är dock noga med att poängtera att det finns avgörande skillnader mellan schimpansers och människors parningsbeteenden.

– Sexuellt tvång fungerar för schimpanserna eftersom honorna parar sig med de flesta hannarna i gruppen. Det gör att hannarna får ett incitament att begränsa kvinnornas val, säger studiens huvudförfattare Joseph Feldblum.

Forskarna fann att hannar som var aggressiva kring dräktighetstiden fick para sig fler gånger, men förvånande nog påverkade det inte hur många ungar de fick. Istället var det de hannar som var systematiskt aggressiva under längre tid, även när honorna inte var dräktiga, som fick flest ungar.

Svensk forskare: ”Tidigare har man trott tvärtom”

Tomas Persson, doktor i kognitionsvetenskap vid Lunds universitet och expert om apor, säger att studieresultaten är intressanta.

– Tidigare har man tvärtom antagit att schimpanshonorna undviker aggressiva hannar, eftersom de är otäcka.

– Man kan tänka sig detta beteende gör att hannarna får respekt i form av rädsla.

Enligt forskarna bakom studien förklarar deras resultat det mönster av manlig aggressivitet som man länge observerat i parken.

– Om aggressivitet ökar deras chanser att föröka sig förstår man varför detta beteende är så vanligt i många schimpans-populationer, säger Joseph Feldblum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.