Havsreptilen Ichtyosaurus var ett kraftfullt rovdjur. Foto: Todd Marshall/ Edingburghs universitetVisa alla (2)
Visa alla (2)

Äkta sjöodjur hittat i Skottland

Uppdaterad
Publicerad

Släng dig i väggen Loch Ness-monstret. Nu har ett skotskt museum i sina samlingar hittat fossilen efter ett delfinliknande rovdjur som strök runt i haven under juraperioden när dinosaurerna levde på jorden, för omkring 170 miljoner år sedan.

Fossilen, med hundratals tänder, hittades 1966, men har under ett halvt sekel varit innesluten i ett lager av sten. Men nu har det avlägsnats och museet konstaterar att det handlar om den mest kompletta havsreptilsfossil som hittats i Skottland.

Enligt paleontologen Steve Brusatte vid University of Edinburgh var det riktiga havsmonstret långt mer imponerande än den fiktiva motsvarigheten – sjöodjuret i Loch Ness.

”Människor inser inte att RIKTIGA sjöodjur brukade existera. De var större, mer skräckinjagande och mer fascinerande än myten om Nessie” skriver han i ett mejl.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Havsreptilen Ichtyosaurus var ett kraftfullt rovdjur. Foto: Todd Marshall/ Edingburghs universitet
En modell av Nessie. Foto: TT