Foto: TT

Äldre lider av sömnbrist

Uppdaterad
Publicerad

Äldre människor behöver inte mindre sömn än yngre.

Orsaken till att de ofta sover mindre är helt enkelt att de inte kan sova, enligt en ny studie. Effekten blir en ständig sömnbrist, vilket kan leda till demenssjukdomar som alzheimer.

Svårigheterna att sova tillräckligt länge, beror på att nervcellerna som reglerar vår sömn långsamt bryts ned och sönderfaller. Resultatet blir kortare och mer avbrutna sömnperioder.

De flesta vuxna uppger oftast att de inte känner sig trötta. Men det kan bero på att de vant sig vid en ständig sömnbrist och inte längre vet hur det är att känna sig helt utvilad.

Studien, som publiceras i tidskriften Neuron, bygger på en genomgång och granskning av den senaste kunskapen på området.

Forskarna, som är verksamma vid University of California i USA, understryker att det måste betraktas som ytterst tveksamt att äldre behöver mindre sömn. Så har det länge hetat, men det finns inga belägg för att det skulle stämma.

Problemet är att många sjukdomar och åkommor, från diabetes till fetma och demens, bevisligen är kopplade till brist på sömn – och än så länge finns inget effektivt sätt att motverka bristen.

Intressant nog börjar sömnsvårigheterna märkas så tidigt som i mitten av trettioårsåldern. Enligt studien är skillnaden mellan unga och medelålders människor större än skillnaden mellan medelålders och äldre.

Fakta: Sömn

Sömn är nödvändigt för de flesta ryggradsdjur. Alla däggdjur, fåglar och reptiler måste sova regelbundet.

Djur som under lång tid hindras från att sova dör av fullständig utmattning. Däremot skiljer sig sömnbehovet från art till art. Vi människor behöver i allmänhet 7-8 timmars sömn, men vår närmaste släkting schimpansen sover i allmänhet 10 timmar eller mer. Hundar och katter tycks behöva 10-12 timmar, medan elefanter och stora hovdjur bara sover 2-4 timmar. Vissa fladdermöss sover 20 timmar.

Källa: NE, Neuroscience & Biobehavioral Review.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.