Den nya virusvarianten som upptäckts i Sydafrika har cirka 50 mutationer, vilket är många gånger fler än Deltavarianten, skriver SVT:s vetenskapsreporter Bodil Appelqvist.

Analys: ”För tidigt att säga hur farlig nya virusvarianten är”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

En ny virusvariant oroar nu hela världen. Vissa egenskaper man sett på den här varianten skulle kunna innebära att den har potential att spridas snabbare och även undvika vaccinets skydd, men ännu är det för tidigt att säga hur hur farlig den kan vara.

Bodil Appelquist

Vetenskapsreporter

Vi har sett tidigare varianter som också oroat, Beta till exempel. Vaccinet visade sig mindre effektivt mot Beta, men trots det fick den Beta inte den spridning man befarade. Så skulle det kunna bli även denna gång.

Men det problematiska med den här nya varianten är att den innehåller så många nya mutationer, alltså förändringar. Den uppges ha sammanlagt cirka 50 mutationer, många gånger fler än Deltavarianten som dominerar i dag. Över 30 av dessa förändringar är på det viktiga spikeproteinet.

Sämre effekt av vaccinet

Vissa av mutationerna tyder dessutom på att den här nya varianten skulle kunna ha stor förmåga att föröka sig effektivt i den som smittas. Och mycket virus kan öka smittsamheten. Men ännu vet vi inte tillräckligt för att bedöma om så är fallet.

Det vaccin vi har idag bygger på den första virusstam som upptäcktes i Wuhan. När viruset fortsätter att mutera och förändras kan nya varianter hamna väldigt långt från ursprungsviruset. Det kan i sin tur leda till att vaccinet inte blir lika effektivt.

”Survival of the fittest” gäller även virus

Att virus utvecklas och förändras på det här sättet beror på det Darwin kallade ”survival of the fittest”. Den bäst anpassade överlever. Precis som i andra organismer uppstår mutationer naturligt i virus. När vi lyckas trycka tillbaka ett virus med vaccin kommer virusvarianter som muterat på ett sätt som gör att de kan smita förbi immunförsvaret att bli de som sprids vidare.

Därför är det inte så märkligt att nya virusvarianter även utvecklas där det är förhållandevis god vaccintäckning.

Minska livsutrymmet för viruset

Nu gäller det att minska utrymmet ännu mer för viruset. Det bästa sätt vi kan göra det på är genom att vaccinera fler och fylla på hos dem där vaccinets skydd börjar avta. Dessutom behövs fler antivirala läkemedel som minskar risken att bli allvarligt sjuk om man smittas.

Vi behöver också få fram fler sorters vaccin för att kunna ta upp kampen även mot de nya virusvarianter som kommer att fortsätta dyka upp.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.