NEEM forskningsstation på norra Grönland. Foto: Raymond Muscheler

Grönlands isar avslöjar extrema solstormar

Uppdaterad
Publicerad

Solstormar kan vara mycket kraftfullare än vad forskarna hittills har trott. Gammal is från Grönland och Antarktis visar att två extrema solstormar inträffade för drygt 1000 år sedan.

Solstormaroch de partiklar som då slungas ut mot jorden ger oss vackranorrsken. Men samtidigt innebär denna solaktivitet risker församhället.

Kan slå ut kommunikation

Solstormar har tidigare orsakatomfattande strömavbrott, och de kan även störa satelliter och ledatill stora problem med olika kommunikationssystem. Men frågan är omvi trots allt kommit lindrigt undan, hittills.

För ny forskningvisar att det vid minst två tillfällen tidigare inträffatsolstormar som var tio gånger kraftigare än någon solstorm vikunnat mäta.

Det är ett internationellt team med forskare frånbland annat Lund och Uppsala som genom studier av is från Antarktisoch Grönland upptäckt spåren av två solstormar som inträffade underen kort tidsperiod för drygt 1000 år sedan.

Bättre riskanalys

Studien av isen gjordes efter att forskare funnit en ökning avradioaktivt kol i trädringar från år 774 och år 993, menförst i och med att man fann motsvarande ökningar i iskärnor frånexakt samma tid, kunde forskarna konstatera att extrema solstormarorsakat ökningen.

– Om en så kraftig solstorm skulle inträffa i dagskulle det få förödande konsekvenser för oss,  menar RaimundMuscheler vid Geologiska institutionen på Lunds universitet som ären av forskarna bakom studien:

– Det är dyr forskning. Men viktig.För om vi ska kunna göra en bättre riskanalys för den här typen avextrema solstormar behöver vi veta hur ofta de inträffar.

RaimundMuscheler vill nu gå ännu längre tillbaka i tiden och studera isfrån 10 000 år tillbaka i tiden för att se om den typen av extremasolstormar kan ha inträffat upprepade gånger.

– I dag är vi väldigtberoende av elektriska system som är känsliga för den här typen avhändelser. Hur vi skulle påverkas av en så här kraftig solstorm,det vet vi inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.