Foto: TT

Antidepressiv medicin fungerar sämre på äldre

Uppdaterad
Publicerad

Depression är väldigt vanligt bland äldre personer och många får antidepressiv medicin. Men enligt flera studier är det inte säkert att medicinen hjälper lika bra som på yngre personer. Däremot blir ofta biverkningarna fler. Nu kan Socialstyrelsen komma att ändra sina rekommendationer om medicinen.

Ju äldre man blir desto vanligare är det att bli deprimerad. Och det är vanligt med antidepressiv medicin högre upp i åldrarna. Enligt Socialstyrelsen får drygt var tredje kvinna över 85 år antidepressiv medicin. Och den allra vanligaste är den sort som kallas SSRI-preparat, selektiva serotoninåterupptagshämmare.

Men det finns flera studier som visar att SSRI-preparat till äldre i många fall inte hjälper mer än sockerpiller. Den här bilden bekräftas av professor Yngve Gustafson från Umeå universitet.

Högre blödningsrisk

Han har under lång tid forskat på äldre och medicinering och konstaterar att depressioner högre upp i åldrarna ofta har andra orsaker, som näringsbrist och ensamhet.

– Ju äldre man blir desto sämre effekt har medicinen. Men å andra sidan blir biverkningarna fler eftersom de gamla är så mycket känsligare, förklarar han.

Och biverkningarna av antidepressiva mediciner kan dessutom förvärras i kombination med andra läkemedel. Och bland äldre personer är det vanligt att ha just många läkemedel. En person som är 75 år använder i genomsnitt 5 till 6 olika läkemedel.

– I kombination med exempelvis Waran ökar blödningsrisken väldigt mycket, tillägger professor Yngve Gustafson.

Nya riktlinjer

År 2010 skrev Socialstyrelsen i sina nationella riktlinjer för vården att antidepressiva mediciner och SSRI var en bra åtgärd vid medelsvår depression, även för äldre. Men nu pågår arbetet med att skriva nya riktlinjer och det kan bli ändrade rekommendationer.

– Ja, det har kommit ny kunskap på det här området som kan förändra rekommendationen, säger enhetschef Arvid Widenlou-Nordmark till SVT.

För lite forskning

Professor Yngve Gustafson i Umeå tycker att det är bra att det här området ses över, men understryker att det fortfarande finns för lite forskning på äldre och mediciner generellt. Särskilt med tanke på att befolkningen åldras allt mer.

Han säger att det börjar komma studier som utvärderar medicin bland äldre, men att det då rör sig om friska äldre som studeras.

– Bland dementa har vi ingen kunskap om hur läkemedel fungerar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.