Foto: TT

Världsartisten Robyn ska få tjejer teknik-intresserade

Publicerad

Det behövs fler tjejer i teknikvärlden. Det anser Kungliga Tekniska Högskolan, som i samarbete med den svenska världsartisten Robyn, arrangerar teknikfestivalen Tekla.

På lördagen fick 400 unga tjejer i Stockholm chans att inspireras av ny teknik inom till exempel robot- och musikprogrammering.

En av dem som på plats under teknikfestivalen var den svenska superstjärnan Robyn.

– Det som kan hända om tjejer inte är med och formar teknologin, är att de tekniska besluten bara tas av män. Det känns skrämmande, säger artisten och kompositören Robyn, tillika initiativtagare till Tekla.

”Nära magi”

Det här är andra året som teknikfestivalen för tjejer mellan 11 och 18 år arrangeras. Syftet är att inspirera och göra tjejerna nyfikna på teknik.

– Det är spännande och viktigt med ny teknik. Det är det närmaste man kan komma magi. Med teknik kan man göra saker som man trodde var omöjliga att göra, säger Robyn, som i det egna komponerande använder datorer med olika program.

Skev könsfördelning

På teknikfestivalen fick flickorna bland annat prova på att göra musik med datorer, ägna sig åt robotprogrammering, speldesign och digital visualisering. Allt detta i en lekfull miljö, där man fick pröva sig fram och utveckla sina färdigheter – på ett område med en skev könsfördelning.

– På Kungliga Tekniska Högskolan har vid 35 procent tjejer och 65 procent killar. Vi ser en utveckling mot en jämnare könsfördelning, men det går tyvärr långsamt, säger Peter Gudmundson, rektor på KTH.

Hur tror du det ser ut om tio år?

– Då tror jag att vi är nära 50-50. Det finns en massa talang och kunskap bland tejer, som vi vill ta tillvara på. Vi vet ju att tjejer har lite bättre betyg i gymnasiet och de har givetvis förutsättningar att göra bra ifrån även här, säger Peter Gudmundson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.