Se rymdfärden och astronauterna som riskerade livet för att byta ut kameran på teleskopet Hubble. Foto: Vetenskapens värld: ”Hubble – med ögat mot rymden”

Astronauternas farliga uppdrag – fixade Hubbles kamera

Publicerad

Världsberömda teleskopet Hubble har i över 30 år skickat hem spektakulära bilder som gett en helt ny bild av kosmos. En succé inom vetenskap – men det hade kunnat bli ett fiasko om inte astronauterna lyckats med sitt riskfyllda uppdrag.

– Det var historiens viktigaste uppdrag, säger astronauten Story Musgrave. 

Den 24 april 1990 sköts det optiska teleskopet ut i rymden och sen dess har det färdats 6,5 miljarder kilometer runt jorden – 15-16 varv per dygn. Hubbles bilder har lett fram till flera uppmärksammade upptäckter. Närbilderna har visat hur stjärnor föds och dör. Man har även kunnat bedöma hur gammalt universum är. 

Bilderna blev oskarpa

Men vägen dit var långt ifrån spikrak. Vid starten väntade astronomer världen över spänt på att få se fantastiska bilder från rymden, men det som kom tillbaka var suddigt. Kameralinsen var felslipad.

Kathryn Thornton var en av de astronauter som fick det farliga uppdraget att åka upp i rymden och byta ut den felslipade kameralinsen.

–  Jag oroade mig inte för att skada mig eller att försvinna ut i rymden. Jag ville bara inte klanta mig, säger hon i Vetenskapens värld: “Hubble – med ögat mot rymden”.

I bruk längre än väntat

När Hubble sköts ut i rymden var den beräknade livslängden 15 år. Nu har den varit i bruk i över 30 år. I maj 2009 skickades den sista expeditionen till Hubble för att en sista gång genomföra reparationer och underhåll.

Vill du veta mer om Hubbles 30 år i rymden? Se Vetenskapens värld: ”Hubble – med ögat mot rymden” måndagen den 1 februari klockan 20 i SVT2 eller redan nu på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.