Barriärrevet vid Australiens kust är ett känt världsarv som är hotat. Foto: TT

Australien väck från klimathots-listan

Uppdaterad
Publicerad

För att inte skrämma iväg turisterna såg Australiens regering till att Stora barriärrevet inte kom med FN-rapporten som listar vilka världsarv som håller på att förstöras av den globala uppvärmningen.

På torsdagen kunde SVT och en rad andra medier rapportera om en ny larmrapport från FN-organet Unesco som varnar att flera världsarvslistade miljöer riskerar att bli förstörda av de pågående klimatförändringarna.

Australien strök sig själv

31 världsarv från 29 olika länder listas som hotade – allt från palatsen i Venedig via Bwindis nationalpark i Uganda till glaciären Ilulissat på Grönland. Men en kontinent finns inte med på listan – den australiska.

Nu visar det sig att detta inte beror på att Australiens skyddsvärda miljöer är trygga, utan på att landets regering lyckades få kapitlen om hoten mot de australiska världsarven strukna ur rapporten. Orsak: det skulle kunna påverka turismen negativt, rapporterar Guardian.

Väl kända hot

Rapportens huvudförfattare Adam Markham uppger att han är ”mycket besviken” över att kapitlet om hur den globala uppvärmningen håller på att förtöra Stora barriärrevet helt sonika plockades bort innan publiceringen. Han menar att den australiska regeringen tänker helt fel när de försöker tysta ned något som redan är väl känt.

– Det står i tidningarna varje dag om hoten mot Stora barriärrevet så det hade knappast kommit som en överraskning, säger han till tidningen.

– I stället för att avskräcka turister tror jag att rapporten hade kunnat leda till ökad medvetenhet för problemen och på sikt kunna minska den negativa påverkan som växthuseffekten har på Stora Barriärrevet.

Stark kritik

Aktivistorganisationen Greenpeace kampanjchef kampanjchef Shani Tager är starkt kritisk till regeringens agerande. Inte minst mot premiärminister Malcolm Turnbull.

– Australiens folk måste få veta hur det här har kunnat ske, och det behövs omedelbara åtgärder som garanterar att våra forskare står fria från politisk påverkan.

Stora Barriärrevet

  • Består av koraller och andra nässeldjur och sträcker sig 260 mil längs Australiens nordöstra kust. Utgörs av ett system med 2.900 indivuduella korallrev och har varit med på Unescos världsarvslista sedan 1981.
  • Besöks av omkring 2 miljoner människor varje år. Turismen som revet drar till sig skapar över 60.000 arbetstillfällen och uppskattas generera intäkter på cirka 36 miljarder kronor om året.
  • Turistbesöken, som ökat markant i antal sedan 1980-talet, har orsakat slitage på korallreven och har därför blivit allt mer reglerade. En viss del av pengarna från turismen går också till forskning och åtgärder för att skydda revet.
  • Reven hotas också av den globala uppvärmningen. Det allt varmare havsvattnet gör att den alg som lever i symbios med koralldjuren inte överlever. Resultatet blir ”korallblekning” – att korallerna förlorar sin färgprakt. På sikt riskerar de att dö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.