En av de nästan 1000 bisonoxar som lever i den unika naturskogen i Bialowieza i östra Polen. Foto: TT

Avverkning hotar polskt världsarv

Uppdaterad
Publicerad

Den unika naturskogen i Bialowieza i Polen har angripits av granbarkborrar och nu vill den polska regeringen tillåta ökad avverkning. Men planerna har mött starkt motstånd. I veckan har både FN och EU granskat hur Polen sköter det skyddade världsarvet.

Skogen i Bialowieza är skyddad av EU och klassad som världsarv av Unesco. Det är en av Europas mest välbevarade och ursprungliga skogar. Delar av den är nästan orörda av människan. Där finns nästan 1.000 vilda visenter eller bison – det var bara där de klarade sig undan utrotning.

Träden växer högre än nån annanstans i Europa, upp till 60 meter. Ekarna har långa raka stammar för att nå upp till ljuset, som i en regnskog. Bialowieza är unikt eftersom det anses vara ett av de få områden som finns kvar av den låglandsskog som för tusentals år sedan täckte stora delar av Central- och Östeuropa.

Polens planer på att öka avverkningen i de delar av skogen som har svagast skydd har lett till en storm av kritik, både inom Polen och internationellt.

– Jag förstår inte. Varför försämra värdet på den nationella juvelen, den europeiska skatten?, frågar sig Rafał Kowalcyk, chef för institutet för zoologi i nationalparken.

Gammal jaktmark

Det man slåss om är ett gammalt skogsområde ungefär fem gånger fem mil på gränsen mellan Polen och Vitryssland, skyddat av kungar och tsarer i århundraden. På den ena sidan står miljödepartementet och den statliga skogsmyndigheten med skogvaktarna uppbackade av kyrkans män.

På den andra står en rad naturvårdsorganisationer som Greenpeace och WWF tillsammans med många forskare. Den ena sidan vill sköta och förbättra skogen, den andra menar att naturen klarar sig bäst själv.

– Vi ska tänka på den här skogen som vårt Serengeti eller Stora Barriärrev. Det är ett ofattbart rikt ekosystem, säger Kasia Jagełło, från Greenpeace.

Gamla träd i fara

En mindre del av den polska skogen utgörs av den kända nationalparken, men där finns också reservat. Dessutom finns en stor del brukad skog där det både planteras och avverkas träd, men som ändå innehåller områden med stora naturvärden och gamla träd.

Det är framförallt den delen som konflikten gäller. I slutet av mars beslutade den polska regeringen om en ny skötselplan. Man vill nu tillåta nästan fyra gånger så stor avverkning som tidigare, och även av gamla träd.

– Varje avverkning av ett bestånd som är mer än hundra år innebär en utarmning av den naturliga skogen, säger Bogdan Jaroszevicz, som är chef för den Geobotaniska stationen i Bialowieza.

Kamp mot barkborren

De senaste åren har skogen drabbats av ett ovanligt stort angrepp av granbarkborren som har dödat en tiondel av alla granar. Det är värst i de brukade områdena med mycket gran, och i vissa områden ser skogen död ut. Miljöminister Jan Szyszko, som själv är skogsprofessor, och skogsmyndigheten anser att ökade avverkningar behövs för att stoppa spridningen, och för att ta bort träd som riskerar att falla på turisterna.

När de nya avverkningarna inleddes för två veckor sedan var det framförallt längs vägarna som träd fällts. Men många angripna träd i skogen är markerade för att huggas ned för att stoppa barkborrarna.

– Vi anser att man bör hjälpa urskogen och verka aktivt, annars förvärras saken, säger Andrzej Gołębiewski, regionchef på Skogsmyndigheten.

”Död ved ger liv”

Men motståndarna pekar på att det är omöjligt att ta bort så mycket av den angripna veden i tid som behövs för att stoppa barkborrens spridning. Dessutom menar man att angrepp av skadeinsekter är en naturlig påverkan som skogen klarar. Död ved har stort värde för insekter och annat liv i skogen.

– Det finns flera gånger större artrikedom i den orörda skogen, säger Rafał Kowalcyk, som också pekar på att det är den som lockar turisterna vilket ger större inkomster än virket.

Kritiker sparkades

Omsvängningen ledde till starka protester. En rad forskare skrev ett öppet brev som kritiserade planerna, men regeringen svarade med att sparka 32 av 40 medlemmar i det nationella naturvårdsrådet. Mirosław Stepaniuk, sparkades också som chef för nationalparken.

– Jag kallades upp en måndag till miljödepartementet och fick veta att jag fått sparken utan förklaring. Inofficiellt var det för att jag inte höll med. Personer som till exempel jag själv, medlemmar i det nationella naturvårdsrådet, betraktades som obekväma eftersom vi motsatte oss planerna, säger han.

Han är oroad över vad som ska hända med skogen.

– Jag är bekymrad. Jag är född här och Bialowieza har stort symbolvärde, säger han.

Ordföranden i det nya vetenskapliga rådet för skogsbruk, professor Janusz Sowa, sa i februari att det finns bara ett sätt att sköta skog: ”med en yxa”.

Anklagas för att sätta pengarna först

Den polska skogsmyndigheten sköter de statliga skogarna och har ett stort mått av självstyre. Skogvaktarna är mycket välbetalda och har hög status. De finansieras framför allt intäkter från avverkningar. Det ger ett motiv till att avverka mer hävdar motståndarna, men Andrzej Gołębiewski på Skogsmyndigheten säger att skötseln av Bialowieza kostar mer än den ger, och att det handlar om mycket små avverkningar jämfört med en kommersiell skog. Men kritikerna anser att det handlar om timmer och ved och pekar på att det inte bara är döda granar utan även ek och bok man vill hugga.

– De vill exploatera de mest värdefulla delarna av skogen och de tar angreppen av granbarkborre som en ursäkt för att öka avverkningarna, säger Rafał Kowalcyk.

Kan förlora världsarvet

Hela skogen är klassad av FN-organet Unesco som ett Världsarv. Efter att Unesco i våras visat oro för vad som händer, bjöd Polen in en delegation till skogen i början av juni. Två oberoende experter granskade under tre dagar om avverkningsplanerna bryter mot reglerna för världsarvet.

– Om regelbrotten är tillräckligt stora kan skogen bli av med sin status som världsarv, det är ett möjligt hot, säger Luc Bas, delegationsledare och chef för IUCN Europa. 

Regeringen ville tysta motståndarna

Först hade miljödepartementet utestängt kritiska forskare som Kowalzcyk och Stepaniuk från att träffa Unesco. Inte heller naturvårdsorganisationerna var inbjudna. Men efter påtryckningar och medlande från Unesco tilläts kritikerna under en begränsad tid att lägga fram sin syn och ta med Unescos experter på en visning i skogen av vad man menar är otillåtna hyggen.

– Första var vi bekymrade över balansen, men nu tror jag att experterna har fått en bra bild av båda sidor, säger Luc Bas.

Skogen är också skyddad av EU:s naturvårdslagar som Natura 2000-område. Därför har naturvårdsorganisationer anmält planerna som ett regelbrott till EU-kommissionen. Det kan leda till böter. Även kommissionens tjänstemän genomförde en granskning på plats samma vecka.

Skogspatruller vaktar skogen

Striden är extremt infekterad. Kritiska bybor vill inte intervjuas eller fotograferas. Under våren har Bialowieza stått under intensiv bevakning av internationella medier, och just under veckan när Unesco och EU fanns på plats stod motorsågarna stilla. Men Greenpeace utesluter inte aktioner om avverkningen kommer igång på allvar. Sedan i vintras patrulleras skogen av ett 50-tal aktivister som slår larm om man ser fällda träd.

– Det spelar roll för att visa att regeringen har ögonen på sig. Vi lever i ett demokratiskt samhälle och vi tror att de flesta människor är emot avverkningar här, säger volontären Rudolf Badziag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.