Bakterier kan skydda mot övervikt och fetma

Uppdaterad
Publicerad

Bakterier i tarmen kan skydda mot övervikt och fetma, visar nya forskning. Resultaten kommer ur en studie gjord på möss men samma bakterier finns även hos människor. Detta öppnar upp för möjligheten att i framtiden utveckla helt nya former av behandling för övervikt.

En grupp bakterier i tarmarna på möss tycks skydda mot övervikt och fetma, enligt amerikanska forskare.

Att det finns ett samband mellan fetma och tarmfloran vet man sedan tidigare forskning. Men forskarna från University of Utah har gått ett steg längre och nu kartlagt hur vissa specifika bakterier samverkar med immunförsvaret och en gen som reglerar hur tarmen tar upp fettsyror.

– Tidigare studier har varit baserade på just samband mellan en viss typ av bakterie och övervikt, men här har man gått lite längre och tittar på just mekanismerna, säger professor Lars Engstrand, chef för centret för Translational Mikrobiomforskning (CTMT) vid Karolinska Institutet i Solna.

Bakterien Clostridia

– Det som nu sker i det här forskningsområdet rör sig från att ha varit studier där man hittat samband till att försöka förstå funktionerna och mekanismerna som ligger bakom det som händer med tarmfloran.

I studien som publicerats i senaste numret av den prestigefulla vetenskapliga tidskriften Science har forskarna studerat bakterier av typen Clostridia.

Clostridia är en grupp som består av ett 100-tal olika bakterier. Vissa bakterier av Clostridium-släktet är mycket vanliga och kan vara skadliga och leda till sjukdom. De kan orsaka allt från stelkramp till matförgiftning och i allvarligare fall svår diarré och kolit.

Interagerar med immunförsvaret

Men Clostridiabakterier spelar också en viktig roll för övervikt. Forskarna kunde visa hur Clostridiabakterierna interagerar med immunförsvaret och hämmar en gen (CD36) som i sin tur styr hur kroppen tar upp fettsyror.

När försöken gjordes på möss visade de sig att mössen blev överviktiga när man plockade bort Clostridiabakterierna.

Om det visar sig att det fungerar på samma sätt i människokroppen skulle detta kunna innebära att det öppnas upp helt nya möjligheter för att behandla övervikt och fetma. Men det är långt kvar till ”smalpiller”, menar Lars Engstrand.

– De här generna finns hos människan också, men det man hittat hos mössen nu är inte helt hundra procent överförbart enligt min mening. Så att hitta ett piller med bra bakterier för att tappa vikt, där är vi inte ännu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.