Professorn Pernilla Wittung-Stafshede, ledamot i klassen för kemi, menar att det kan ta flera år innan fler kvinnor tilldelas de vetenskapliga Nobelprisen. Foto: Jonas Ekströmer/Naina Helén Jåma/TT

Vetenskapliga Nobelprisen: Bara män i år

Publicerad

De vetenskapliga Nobelprisen är tre – fysiologi eller medicin, fysik och kemi. Samtliga av årets nio pristagare är män.
– Jag var inte förvånad. Nobelpriset representerar vad som hände för 20-30 år sedan, därför kommer det vara en förskjutning, säger professor Pernilla Wittung-Stafshede, ledamot i Vetenskapsakademiens klass för kemi.

William Kaelin, Peter Ratcliffe, Gregg Semenza, James Peebles, Michel Mayor, Didier Queloz, John B. Goodenough, Stanley Whittingham och Akira Yoshino. De är männen som alla har tilldelats något av de vetenskapliga Nobelprisen i år. Bland årets pristagare finns alltså ingen kvinna.

Pernilla Wittung-Stafshede är ledamot i Kungliga Vetenskapsakademiens klass för kemi och är professor i kemisk biologi vid Chalmers i Göteborg. Vid Chalmers driver hon bland annat ett projekt för att öka jämställdheten vid universitetet.

– Normen är att män dominerar vetenskapen. Historiskt sett är det män som forskar, är professorer och skriver vetenskapliga artiklar, säger Pernilla Wittung-Stafshede.

”Gamla gubbar” som förebilder

Pernilla Wittung-Stafshede säger att Nobelpriset har ett ansvar.

– Vi delar ut priser som ger signaler och alla förstår inte att det här är gamla upptäckter som prisas. Nobelpriser har ett enormt förebildsvärde och nu ger vi inte barn och unga någon förebild när vi ser de här gamla gubbarna, säger hon.

Samtidigt understryker hon att de som prisas verkligen är värda utmärkelsen.

Förändra kulturen

Den stora förändringen behöver ske hos universiteten, akademien och forskningsvärlden, menar Wittung-Stafshede. Män och kvinnor måste få samma möjligheter, som senare kan leda till Nobelpris. Så är det inte i dag, enligt henne.

– Det handlar om att förändra kulturen och systemet. I praktiken så är det ledarna på alla universitet som måste ta ansvar. Medvetenheten är ett första steg, att man pratar mer om det och fattar var frågorna och problemen ligger, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer