Ny studie från Umeå universitet visar att barnidrotten långt i från är öppen för alla. Barn födda tidigt på året gynnas medan barn födda sent väljer att lägga av. Foto: Fredrik Persson/TT

Barn födda sent på året slutar idrotta

Barn födda tidigt på året gynnas medan barn födda sent helt stöts bort från idrottsklubbarna.

Inom lagsporter som ishockey och fotboll har januaribarn alltid haft en fördel. Lagsporters vilja att skapa det vinnande laget har gynnat de barn som ligger före i den fysiska utvecklingen. Barn födda sent på året väljs oftast bort.

Men nu visar ny forskning att individuella sporter har samma utgallring. Även här missgynnas barn som är födda sent på året.

 - Det här är allvarligt för folkhälsan. Risken är att barn lägger av med all typ av konditionsidrott och allmänidrott, säger Christer Malm, forskare inom idrottsmedicin vid Umeå universitet och den som ligger bakom den nya studien.

Skidtalanger sålla bort

Ett exempel på individuella idrotter som Malm och hans kollegor studerat är skidåkningen.

 – Om ens träningskompis hela tiden är 500 meter före i spåret då är det inte så kul för den som är efter. Men det föräldrar eller tränare kanske inte tänker på är att det beror på att barnet som är efter är född långt senare än den som är före, säger Christer Malm.

Inom längdskidåkningen syns den skeva fördelningen dessutom tidigt. Bland barn födda 2009 är det dubbelt så många som är födda i januari till och med mars än under årets tre sista månader.

Årskullar skapar orättvisa

Vad som ligger bakom den sneda fördelningen är inte kartlagt. Att det däremot skulle handla om att barn som är födda tidigare på året skulle vara större talanger avfärdas.

 – Tittar man på skidåkare på elitnivå finns det inget samband mellan när du är född och hur bra du är, säger Christer Malm.

En bidragande faktor är däremot att barn och ungdomar delas in efter årskullar, det menar Christer Malm. Inom längdskidåkningen tävlar barn som är födda i december mot de som är födda i januari samma år eller året innan.

För barn och ungdomar som fortfarande utvecklas fysiskt kan några månaders åldersskillnad vara avgörande för hur väl man presterar idrottsmässigt. Dessutom är ålderseffekten något som varken föräldrar eller tränare verkar uppmärksamma.

– Om ens träningskompis hela tiden är 500 meter före i spåret då är det inte så kul för den som är efter. Men det föräldrar eller tränare kanske inte tänker på är att det beror på att barnet som är efter är född långt senare än den som är före, säger Christer Malm.

Gör om hela systemet

Nu föreslår Christer Malm att man bör tänka på hur idrottsklubbar jobbar med barn och ungdomsgrupper. Han tror att en indelning som inte baserar på när på året du är född skulle kunna leda till att färre lägger av med idrotter redan i tidig ålder.

– Man kanske kan införa ett nytt system där man istället delas in efter mognadsgrad eller ambitionsnivå. Men jag tror inte man ska ta bort själva tävlingsmomentet, snarare är det en fråga hur föräldrar och tränare hanterar träningsresultatet, säger Christer Malm.

Dessutom menar han att det allra viktigaste är att få idrotten att inte enbart handla om prestation.

– Det viktigaste är att få barn att känna att idrott är kul och att få föräldrar och tränare att förstå vikten av att inte selektera framtida elit redan vid sjuårsålder, säger Christer Malm.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer