Foto: TT

Bevis om faror med mättade fetter saknas

Publicerad

Det finns inga direkta bevis för att mättat fett är farligare för hjärtat än fleromättat fett. Det konstaterar forskare vid University of Cambridge i tidskriften Annals of Internal Medicine efter att ha granskat 72 studier på området.

Enligt alla rekommendationer bör vi äta mindre av det fett som finns i smör, ost och grädde och i stället äta mer av det fett som kommer från växtriket – som margarin.

Men hårda bevis för att mättat fett ökar risken för hjärtinfarkt saknas, säger forskarna till BBC News. Inte i någon av de 72 studierna som forskarna granskade var mättat fett associerat med ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar.

Sedan tidigare vet man dock att mättat fett kan påverka kolesterolet negativt, något som i sin tur kan öka risken för exempelvis hjärtinfarkt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.